Kritik mot Sverige efter koranbränning

Koranen är muslimernas heliga bok. Foto: MD Mahdi/Unsplash

I slutet av juni brände en man Koranen utanför en moské i Stockholm. Sedan dess har bland annat EU och påven sagt att de tycker att det var dåligt att mannen kunde bränna Koranen.

I Sverige har vi yttrandefrihet. Det betyder att vi får uttrycka nästan vilka åsikter vi vill, även om andra människor kan bli ledsna. 

I flera länder i världen finns något som kallas blasfemilagar. Det är lagar som säger att man inte får kränka saker som människor tycker är heliga. Heliga saker kan till exempel vara Gud, Bibeln eller Koranen. Sådana lagar har vi inte i Sverige. 

Därför kunde en man förra veckan bränna en koranbok. Han gjorde det utanför en moské i Stockholm. Enligt honom brände han Koranen för att kritisera islam. 

Det är inte första gången Koranen bränns i Sverige. Tidigare har även den dansk-svenska politikern Rasmus Paludan bränt Koranen flera gånger. Även då har människor blivit upprörda.

De senaste dagarna har det varit protester runt om i världen och flera organisationer vill att koranbränningarna i Sverige ska sluta. Till exempel har EU sagt att det är dåligt att bränna Koranen. 

“Att bränna Koranen eller någon annan helig bok är kränkande, respektlöst och tydligt provocerande”, skriver EU i ett pressmeddelande. 

Det tycker även flera andra, som påven, Sveriges kristna råd och Islamiska konferensorganisationen (IKO). IKO är en muslimsk organisation som finns i Saudiarabien och har 57 medlemsländer. 


Även Sveriges regering har kritiserat koranbränningen. Men det har de fått kritik för. Bland annat har den svenska yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kritiserat regeringen.

Nils Funcke säger att det blir konstigt att ha yttrandefrihet i Sverige om regeringen kritiserar den som använder sig av sin yttrandefrihet.

– Det är inte regeringens sak att döma vad som är lämpligt eller olämpligt, säger Nils Funcke till SVT. 

Text av Felicia Green

Förra veckan brände en man upp
Koranan utanför en moské i Stockholm.
Koranen är en helig skrift för muslimer.
Och en moské är ungefär som en kyrka för muslimer.

 

Att Koranen blev uppeldad
har gjort många människor upprörda.
Till exempel har EU och påven sagt
att det är dåligt att bränna Koranen.

 

I vissa länder får man inte kränka saker
som människor tycker är heliga.
Heliga saker är till exempel Bibeln, Koranen
eller de gudar man tror på.

 

Men i Sverige finns ingen lag som säger
att man inte får kränka något bara för att det är heligt.
Därför är det lagligt att bränna en helig skrift som Koranen.