Elak kommentar om hår ledde till kampanj för röda kalufser

ArielprinsessaAtt jobba aktivt med frågor som rör mobbning och kränkningar är lika viktigt som nödvändigt. När en flicka blev ledsen över en kränkande kommentar valde Catharina att agera.

Jag är aktiv i föräldrarådet och jobbar mycket med frågor om mobbning och kränkningar. Att alla är olika och att det är OK. När en äldre pojke hade haft ”synpunkter” på en flickas hårfärg och sagt att rött hår är fult valde vi därför att agera. Vi gjorde då en liten kampanj där vi jobbade på att göra rött hår riktigt trendigt. Förebilderna var Pippi och sjöjungfrun Ariel. När det var dags för prinsesskalas färgades håren knallröda som Ariels. På vår årliga julbasar som ideella föreningen arrangerar såg jag till att man kunde vinna hårfärger i barnlotteriet för att aktivt så frö och uppmuntra barn till att våga prova, våga se annorlunda ut och bejaka kreativiteten hos barnen.

Andra saker som man kan göra för att mångfald och tolerans ska prägla barnens vardag är bland annat att tänka på de små detaljerna. För oss är det både viktigt och självklart att dockorna på avdelningarna representerar alla hårfärger och hudfärger. Jag hoppas även
att förskolan så småningom har möjlighet att köpa in dockor med typiskt
Downs syndrom-utseende då vi tidigare har haft barn eller syskon vars bror
eller syster haft denna diagnos. Även för barn med glasögon är det superviktigt med coola
förebilder av båda könen till exempel Harry Potter och Maja. Därför ska vi
ordna fina bilder på dem så att barnen kan känna igen sig.

/ Catharina Bergelin, aktiv i Skanör Falsterbo Montessoriskolas föräldraråd.

Fler Artiklar