Smaklek på kalas!

frukt

 

Kalastips – smaktest där barnen ska gissa ingredienser

Inspirerad av matprogram i tv och med intresse av mat så gjorde jag ett smaktest där barnen får gissa ingredienserna. Det som behöver förberedas är själva rätten och några kopior av tabellen med ingredienser som de ska kryssa i.

Tänk på att det ska vara ett smakprov, så laga endast en mindre mängd. Sedan får var och en turas om att komma fram för att smaka, titta och lukta. Ge varje barn en egen lista där de efter att ha smakat kryssar för vad de tror finns med. När alla är färdiga gå igenom vad som är rätta svaret, och kanske ett pris till den som fick flest rätt.

Smaktestet med maträtt är mer för lite större barn, för de som är yngre och som kanske inte ännu kan läsa är fruktsallad också kul som smaktest.

 

För smaktest av gryta

Förbered genom att tillaga en enkel gryta med dessa ingredienser eller annat som finns hemma:

lök

paprika

morot

palsternacka

tomat

vita bönor

grytbitar

buljong

vitlök

persilja

svartpeppar

salt

 

Skär kött, lök, paprika, morot, palsternacka och tomat i större bitar, de ska vara synliga, liksom vita bönor. Resten är kryddor och smaksättning och lite svårare.

Sedan ska de kryssa för vilka 12 ingredienser som finns med:

smaktest

För smaktest av en fruktsallad

Blanda olika sorts frukter i en skål och om barnen ännu inte kan läsa, visa frukterna som bilder istället och de får säga vad de tror finns med.

 

Lycka till och ha skoj!
Nina Reijonen

 

frukt

Fler Artiklar