MiniBladet utbildar skolreportrar

Lukman_Belgacem
Att pussla ihop en artikel kan vara klurigt. Rubrik, ingress, brödtext och bildtext ska hamna på rätt plats. Likman och Belgacem löser, tillsammans med sina klasskompisar i 2A, uppgiften utan problem.

Under vårterminen samarbetar MiniBladet med Tretjärnsskolan i Göteborg. Elever från skolan utbildas till minireportrar. Resultatet av elevernas arbete kommer att synas här på MiniBladet.

I februari drog MIniBladet igång ett nytt samarbete med ett gäng nyfikna elever. Den här gången utbildas klass 2A och 2B på Tretjärnsskolan i Göteborg.

– Det är så roligt att få komma ut och träffa våra läsare. Att se deras engagemang och ta del av deras nyfikenhet ger energi, säger Maria McShane som är ansvarig utgivare och MiniBladets grundare.

Efter ett första introduktionsmöte där Maria McShane besökte skolan tillsammans med en av MiniBladets journalister har eleverna bland annat arbetat på egna klasstexter.

– Genom MiniBladet vill vi inte bara erbjuda våra läsare redan färdiga nyheter utan vi vill även att läsarna själva ska få bli delaktiga. Barn ska ges möjlighet att berätta och skriva om sin vardag, säger Maria McShane.

De senaste veckorna har eleverna bland annat arbetat med nyhetsartikelns uppbyggnad där begrepp som rubrik, ingress och brödtext har varit centrala delar. Även källkritik och konsten att ställa frågor har varit uppe för diskussion.

Målet är att de två klasserna vid terminens slut ska ha producerat ett antal egna artiklar som bland annat kommer att vara synliga här på MiniBladets webb.

Här kan du läsa texter skrivna av Tretjärnsskolan

Tretjärnsskolans elevens val

 

Mobila tandläkarbussen besöker Tretjärnsskolan

 

Fler Artiklar