Carl von Linné: Pojken som inte slutade samla av Karin Bergqvist och Sara Gimbergsson

Carl von Linné Pojken som inte slutade samla av Karin Bergqvist och Sara Gimbergsson

Så många barn, och vuxna för den delen, som fascinerats av något så till den grad att intresset vuxit till en samling av nyckelringar, snäckor, bokmärken – Ja, det kan vara vad som helst!

I denna fina biografi för barn lär vi känna den store samlaren Carl von Linné. Han blev världsberömd för att han samlade, sorterade och gav namn på många växter, men även på djur och stenar. Vi får följa honom från hans uppväxt i Småland och ta del av hur han fick ett sitt intresse för blommor och växter, till hur han ger sig ut i landet på en lång samlarresa.

Det är spännande att föreställa sig hur han sedan i sitt lilla studentrum i Uppsala, förvarade växter och trädgrenar där tama fåglar hade sina bon, och trängdes med en musselsamling och mängder av olika insektsarter och stenar. När von Linné sedan flyttat till hus med trädgård, satte samlandet ännu mera fart och folk skickade fröer till honom från olika delar av världen. Han omgav sig också med djur som papegojor, påfåglar och apor!

Numer förvaras det mesta av hans samlingar i London, i ett brand- och bombsäkert valv, där värme och luftfuktighet ofta kontrolleras för att ingenting ska förstöras.

För barn från ca 6 år.

Tips av Charlotta Westerberg, Limhamnsbiblioteket

Fler Boktips