Nidstången av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson

Nidstången av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson

I Mariefred finns det ett bibliotek under kyrkkullen. Det är inget vanligt bibliotek utan ett hemligt med magiska böcker. Dessa böcker måste vaktas och skyddas mot mörkare krafter som gärna vill komma åt den kraft och kunskap som finns i biblioteket.

Bibliotekets väktare, syskonen Estrid och Magnar, har vaktat böckerna sedan de var unga. Nu är de gamla och de mörkare krafterna har blivit starkare. Nya starka väktare behövs för att skydda biblioteket. Estrid har läst i sina kort att två listiga krigare i korpens tecken kommer för att hjälpa dem att försvara biblioteket.

Bröderna Viggo och Alrik har precis flyttat till Mariefred. De kan inte bo med sin mamma utan har istället flyttat dit för att bo med sina nya fosterföräldrar Laylah och Anders. Bröderna gillar fosterföräldrarna men har svårt att finna sig tillrätta i den nya staden utan mamma och i skolan muckar träslöjdslärarens son Simon ständigt gräl med Viggo och Alrik.

En dag efter ett riktigt fult slagsmål med Simon sticker Alrik iväg från skolan och pangar rutor i parken. Där stöter han på Magnar som blir väldigt intresserad av Alriks halsband med korpvingar och att Alrik har en bror med ett likadant halsband. Kan detta vara korpkrigarna som äntligen har kommit för att beskydda det magiska biblioteket?

Nidstången är första delen i serien PAX om bröderna Viggo och Alrik och väktarna Estrid och Magnar. PAX-serien är en väldigt spännande urban fantasy-berättelse på temat folktro och nordisk mytologi med snygga illustrationer av Henrik Jonsson.

Böckerna passar för barn mellan 9 och 12 år.

Tipset är skrivet av bibliotekarien Anne Jönsson.

Fler Boktips