Odlings- och trädgårdsböcker

Odla med Tuva, av Sofi Hjort

Solen skiner, fåglarna kvittrar och ute håller naturen på att explodera. Det är dags att sätta på sig trädgårdshandskarna och bege sig ut i trädgården, kolonilotten eller på balkongen för att odla! Här får ni lite användbara och nyttiga tips för ett lyckat resultat. Lite trädgårdsinspiration kommer också med på köpet. Och kan ni inte namnet på blomman eller trädet så finns det hjälp att få.

Castor odlar, av Lars Klinting
De båda bäverkompisarna Castor och Fritte har bestämt sig för att odla bönor. Innan bönorna planteras måste de läggas i blöt. Sedan är det bara att tålmodigt vänta på resultat…
Snart har de både blommor och blad, en smaskig middag och nya frön att plantera! Allt som behövdes var ett par krukor, en skvätt vatten, jord och lite tålamod. Finfin faktabok som passar bra för hela familjen! Från ca 3 år och uppåt.

Odla med Tuva, av Sofi Hjort
Man behöver inte ha en kolonilott eller trädgård för att kunna odla, det går precis lika bra att odla hemma på fönsterbrädan! Och det behöver heller inte alls vara svårt. Tuva och hennes två marsvin Bullen och Semlan visar hur lätt det kan vara och lär dig samtidigt en massa rolig och intressant fakta om bland annat allemansrätten, berättelsen om årstiderna och hur man enkelt binder en midsommarkrans. Från ca 6 år och uppåt.

Linnea i målarens trädgård, av Christina Björk
Följ med Linnea och den pensionerade trädgårdsmästaren Blomkvist till Frankrike och Giverny till konstnären Monets trädgård. Här får de uppleva hans konst och hans underbara trädgård. Blomkvist vet nästan allt om växter och det verkar det som om Monet också gjorde, för ju längre han bodde i sin trädgård, ju finare blev den. Så småningom började han även använda trädgården i sina tavlor. Han byggde till och med en liten sjö i trädgården så att han skulle kunna plantera näckrosor att måla av! Boken finns även som animerad film. Från ca 6år och uppåt.

Majas trädgårdsvisor: Lena Andersson har valt 24 ”evergreens”, av Lena Andersson
Följ med Maja till trädgårdslandet och njut av 24 olika kända och mindre kända visor med växter, natur och trädgård som tema och som passar alla åldrar!

Känn igen 25 träd och buskar, av Björn Bergenholtz
Vad är ett träd och vad är en buske och hur känner man igen vad som är vad? Om man tittar lite närmare på detaljerna så behöver det inte vara så svårt. I denna pedagogiska bok lär du dig snabbt hur du enkelt känner igen blad, frukter, nötter, kottar och frukter på 25 olika buskar och träd. Det är bara att ge sig ut och leta! Från ca 3 år och uppåt.

Känn igen 25 blommor, av Björn Bergholtz
I Sverige finns det otroligt många olika sorters blommor. Hur ska man någonsin kunna lära sig namnet på alla? I Känn igen 25 blommor får du lära dig namnen på alldeles lagom många, närmare bestämt 25. Från vårens första vitsippa och tussilago till gökärt och kärringtand, vad som skiljer dem åt och annan intressant och rolig fakta. Visste du till exempel att den vita näckrosen går och lägger sig redan klockan 4 på eftermiddagen, och att skogsstjärnan är lite hemlig av sig? Från ca 3 år och uppåt.

Tipsen är framtagna av Jenny Funestad, Malmö stadsbibliotek.

Fler Boktips