Roliga böcker i påsk

Hårdkokta fakta om ägg, av Lena Sjöberg

Vill du lära dig roliga och spännande fakta om ägg, baka mumsiga muffins med näbb, eller bara mysa och läsa en bra påsksaga? Detta och mycket mer kan du hitta i de här påskiga böckerna!

Måns och Mari om våren, av Kaj Beckman (bilderbok)
Nu är våren här! Följ med till det lilla blåa huset i utkanten av stan där barnen Måns och Mari bor. Tillsammans med Matti får vi följa med dem och se allt spännande de hittar på nu när vintern är slut och de första vårblommorna äntligen börjar synas. De plockar tussilago, ser vad som händer med småkrypen i jorden, köper påskris, klär ut sig till påskkäringar, målar ägg och gör allt som hör våren till, allt medan dagarna blir längre och längre… Om man vill se vad Måns och Mari hittar på resten av året finns även böckerna om sommaren, hösten och vintern.

Hårdkokta fakta om ägg, av Lena Sjöberg (faktabok)
Finns det ägg i rymden? Vad händer med ägg som inte ruvas, och hur kan kycklingen andas i ägget? Inte nog med att denna bok innehåller en massa rolig och spännande fakta om ägg, den innehåller även tips på goda äggrätter och vad du kan göra för något roligt pyssel med ägg. Helt enkelt ALLT du behöver veta och kan göra med ägg.

Visst är Lotta en glad unge, av Astrid Lindgren (bilderbok)
Det känns som om påsken på Bråkmakargatan kan bli hur tråkig som helst detta år. I vanliga fall brukar Påskharen komma och lämna påskägg i trädgården, men nu är allt godis i stan slut eftersom godisbutikens ägare Vasilis ska flytta hem till Grekland. Hur ska nu Lotta, Mia-Maria och Jonas kunna få sitt påskgodis? Alla utom Lotta verkar ledsna över att påsken nu är förstörd. Hon har nämligen en överraskning som väntar ute i boden… Kanske blir påsken inte så tokig i år ändå!˃

Gult är fult, Sune, av Sören Olsson och Anders Jacobsson (kapitelbok)
Det är dags att fira påsk och Sune längtar verkligen! Han älskar nämligen påsken lika mycket som julafton och sin egen födelsedag. Man kan leta efter påskägg i trädgården, smälla roliga påsksmällare med pappa som är bombexpert och dela ut påskpussar. Han tycker däremot inte att det är lika kul att klä ut sig och gå runt som en påskkärring. Men kanske är det det enda sättet för att söta Sophie ska lägga märke till honom…

Barnens roliga pysselbok: fint med loppisfynd, Ulrika Hjorth (faktabok)
En bok fylld med tips på enkla pyssel och lektips för barn oavsett ålder och deras föräldrar. Bokens upplägg följer årets alla månader. Under april månad hittar du bland annat receptet på mumsiga muffins med näbb och beskrivningen på hur du enkelt tillverkar en häxa av en taggad toarulle. Kreativt skapande och återvinningstänk går före perfekt slutresultat! Det är bara sätta igång.

Tispen är skrivna av Jenny Funestad vid Malmö Stadsbibliotek.

Fler Boktips