Framtidsmat och nybörjarläsning

Kim SjöbergÄven om barnet knäckt läskoden behöver de fortfarande stöd av oss vuxna. Både i skolan men också av vuxna utanför skolan.

Läsförståelsen behöver också stöd och uppmuntran för att utvecklas.  Mycket handlar om att skapa samtal om texten – även om barnet inte läser själv så är samtalet betydelsefullt.

Under våren kommer jag att ge exempel på frågor som kan ställas till några av de texter som ni hittar på minibladet. Samtala med barnet innan texten, fråga vad de vet om ämnet eller vad de tror att texten kommer att handla om. Stanna upp i texten för att reda ut nya ord och avsluta med att se om barnet kan återberätta textens innehåll eller om texten gett någon ny kunskap. Det är också viktigt att hjälpa eleverna att koppla textens innehåll till egna erfarenheter och upplevelser för att skapa en nära förståelse för det man läst.

Ha många mysiga samtal och lässtunder tillsammans!

På barnens nyhetssida hittar ni denna vecka en artikel om framtidsmat. Här är exempel på frågor som du som vuxen kan ställa till barnet när ni läst texten.

 

(lättläst)
Framtidsmat i krypform

På Alfaskolan i Solna har eleverna testat framtidens mat. De fick prova att äta insekter.
Har du hört talas om denna nyhet tidigare?

Eleverna på Alfaskolan fick prova att äta insekter. De fick äta syrsor och larver på smörgåsar. Eleverna skulle testa framtidens mat. Och insekter kan bli något vi äter i framtiden.
Varför tror du att det är bra för miljön att vi äter insekter?

Bagaren Johan Sörberg och kocken Paul Svensson lagade maten. De vill att fler ska äta mat som är bra för miljön.
Vet du vad protein är?

Bröd är mat som är bra för miljön. Insekter är också bra för insekter innehåller mycket protein. Smörgåsar med insekter på är alltså väldigt bra för miljön.

Kieran O’reilly går i åttan på Alfaskolan. Han var lite tveksam till insekterna. Men han tyckte det var godare än hade trott.
Hade du vågat smaka?

 

(medelsvår version)
Framtidsmat i krypform

Eleverna på Alfaskolan i Solna skulle nyligen testa framtidens mat. De fick prova att äta något som var helt nytt för dem – insekter.
Har du hört talas om denna nyhet tidigare?

Åttondeklassarna i Alfaskolan bjöds nyligen på frystorkade syrsor och karamelliserade larver på smörgåsar. Anledningen är att insekter kan bli framtidens mat.
Varför tror du att insekterkan bli framtidens mat?

– Vi ska prova på ”framtidens mat”, med insekter och mer vegetariskt. Jag är lite skeptisk, men man får hoppas på det bästa. Just nu hade jag hellre velat ha en hamburgare, säger Kieran O’reilly. Han är åttondeklassare i Alfaskolan.

De som hade lagat smakproverna var bagaren Johan Sörberg och kocken Paul Svensson. De vill skapa intresse för mat som är bra för miljön.
Varför tror du att det är bra för miljön att vi äter insekter?

– Vi måste börja tänka på miljön och bröd är ett av de mest klimatsmarta livsmedel vi kan äta. Och för att skoja till det lite så har vi petat in en annan sak, det är små insekter, säger Johan Sörberg.

Anledningen till att eleverna får testa insekter är att insekter är en stor proteinkälla. Trots att många kan bli äcklade av insekter är de alltså väldigt klimatsmart mat. På vissa ställen i världen, till exempel i Kina, är insekter dessutom redan en populär matbit för många.
Vet du vad protein är?

Intresset för den nya maten var stort bland elever på Alfaskolan. Många tog flera portioner medan andra testade motvilligt. Men hur smakade det?

– Det var mycket godare än vad jag förväntade mig i alla fall. Jag skulle kunna tänka mig att äta fler faktiskt, säger Kieran O’reilly.
Hade du vågat smaka?

 

Fler Läs och lär