Enkla bokstavsövningar ni kan göra hemma!

bokstavslek

När ett barn börjar visa intresse och nyfikenhet för bokstäver och ord – då kan det som vuxen vara god idé att uppmuntra och delta i barnets intresse. Det är viktigt att första kontakten med skriftspråket blir kravlöst och roligt! Därför vill jag dela med mig av två roliga material som stimulerar barns entré i bokstävernas fantastiska värld. Materialen kan lätt skapas hemma. 

Skriv bokstäver på tvättklämmor och lägg i en låda. Rita eller klipp ut bilder på djur eller saker som stavas ljudenligt. Klistra på papperslappar och sätt kryss för hur många bokstäver ordet innehåller.

bokstavslek_3

Detta blir ett material som barnen kan återanvända, de får dessutom en bra finmotorisk övning genom att klämma tvättklämmorna på rätt plats.

River och Alicia är två pigga och nyfikna femåringar som visar intresse för skriftspråket. Det är tisdageftermiddag och de njuter av kvällsolens sista strålar som tränger in genom fönstret. Tillsammans leker de med klämmorna, de ljudar och letar i lådan. De väljer kort och klämmer fast tvättklämmorna tills de bildar ord.

bokstavslek_2

Fördelen att barn sitter tillsammans är att de lär av varandra, det märkt tydligt hur de tittar på varandras kort och diskuterar. Alicia skriver mask men med C, vi samtalar om att S och C kan låta likadant.

Har du sett ett L, alltså lilla L är bara ett streck säger River. Alicia ser undrande på oss vuxna – finns det två av varje bokstav? Tillsammans förklarar vi att det finns stora och små bokstäver i alfabetet, gemener och versaler.

Det är spännande att se hur de genom lek samtalar om bokstäver, ord och deras betydelse – deras lärande blir tydligt. River säger att det är roligt att lära sig läsa, han gillar att stava.

bokstavslek_4

I början kanske barnet inte kan skriva hela ordet utan istället lägger fokus på första eller sista bokstaven i ordet. Om ett barn kommit längre i skriftspråket så välj ord med svårare stavning – varför inte tj-ljudet eller ng-ljudet?

En annan rolig lek som med fördel kan göras hemma är ord-tipp. Gör små kort med ord. På orden läggs russin eller kanske lördagsgodiset.

bokstavslek_5

Barnet får vända sig om och en vän eller vuxen pekar på ett ord som barnet inte ser – det utvalda ordet. Sedan får barnet ta en godsak samtidigt som han eller hon läser ordet. Barnet får ta godsaker tills han eller hon tar från det utvalda ordet som blev – då är det stopp och turen går vidare till nästa deltagare. Det handlar om att samla så många godsaker som möjligt. Här får barnet läsa ord och träna på att ljuda eller känna igen ordbilder samtidigt som det är fokus på att samla godsaker.

Lycka till!

/ Kim Sjöberg, lärare

Fler Läs och lär