Vikten av en mysig läsplats

Läraren Kim Sjöberg skriver om vikten av att skapa en mysig läsplats för barnen.

”Jag ska ta en god kopp kaffe, en bra bok och lyssna på regnet som slår mot fönstret”

En mening men med känslor som många vuxna kan relatera till. Att få krypa ihop på en mysig plats med en bra bok är något som vuxna ser som en harmonisk och givande stund i vardagen, något de kan längta efter.

Har våra barn en liknande längtan efter läsning? Att göra läsläxan hastigt vid köksbordet medan vi vuxna dukar och rör i grytorna kanske inte ger den harmoniska läsupplevelsen som beskrivs ovan. Det finns risk att barnet upplever läsningen mer som ett måste än något lustfyllt.

Hur kan vi hjälpa barnen att känna att lässtunden är något att längta efter, något som är mysigt och avkopplande? Att läsning är mer än en påtvingad läxa. Att barnet självmant får lusten att ta en bok även när det inte är ett måste.

Kanske kan vi börja med att uppmuntra barnet genom att hitta en mysig läsmiljö. Köksbordet i all ära men vem vill inte krypa ihop någonstans, hitta lugnet och försvinna in i texternas värld? En bok, en tidning eller texter på surfplattan. Hitta en mysig läsplats tillsammans, skapa rutin för läsningen – en liten stund varje dag.

Alicia läs och lärAlicia, 5 år, berättar att hennes favoritplats för läsning är i kojor som hon själv bygger. Hennes favoritkoja är under köksbordet med filtar, kuddar och mysbelysning. Alicia läser gärna Ingrid-böckerna eller faktaböcker om småkryp.

LucasLucas, 5 år, trivs bäst när han läser i den stora fåtöljen. Han tycker att det är en mysig plats och läser gärna alla böcker som finns, förutom de läskiga förstås.

Linus Läs och Lär

Linus, 11 år, läser helst i sängen, för den är skön och mysig. Han läser gärna Knasen-tidningar men även Kalle Anka och Harry Potter böckerna är roliga. I läsläxa brukar han få deckare men han läser hellre roliga böcker om han får välja själv.

Elise läs och lär

Elise, 8 år, trivs att läsa i sin saccosäck eftersom den är skön och man kan flytta den dit man vill läsa för stunden.

Lycka till med sökandet av er bästa läsplats!

/Kim Sjöberg, lärare

Fler Läs och lär