Hur förebygger man rädsla för mörker, eller går det ens?

Min dotter är fem år och är helt övertygad om att det bor ett monster under hennes säng. Hur förebygger man rädsla för mörker, eller går det ens?

Att vara mörkrädd i lägre åldrar är vanligt och för de allra flesta växer det bort av sig själv i takt med att barnet blir äldre. Att använda en nattlampa, låta det vara tänt utanför barnets rum eller kanske ha självlysande stjärnor eller liknande i barnrummets tak eller på väggen kan göra att det inte blir så mörkt och därmed inte så läskigt.

Om ett barn som är fem år vill att ni tillsammans tittar under sängen innan hon går och lägger sig tycker jag att ni kan göra det. Du kan säga att ni gör det fast ni ju båda vet att det inte finns några monster någon annanstans än i fantasin, de finns varken under hennes säng eller på någon annan plats. På det sättet kan ni göra det hela mer till en lek vilket signalerar att du inte går med på att det finns någon anledning till rädsla och kanske även får henne att se det hela som en del i läggningsritualen. Gör det till en kort ritual där ni tittar en gång men inte fler.

Om stark mörkerrädsla kvarstår när hon blivit sju åtta år kan man börja betrakta det som en specifik fobi för mörker och då kan man också ta ställning till att genomgå en riktig behandling. Kognitiv beteendeterapi har visat sig vara en mycket effektiv behandling för barn med den sortens rädslor. Vill du hitta en psykoterapeut i närheten av var ni bor kan du söka här.

Fler Liv Svirsky