Hur talar jag med mitt barn om Ebola?

Min 8-årige son berättade att han hört om Ebola, att det var något farligt. Jag vet inte riktigt hur jag ska bemöta honom, vad jag ska säga? Det är väl viktigt att svara på frågor och kanske även ta upp sådana här hemska saker själv? Hur berättar jag i så fall om det? Jag vill ju inte att han ska bli rädd.

Hej!
Att barn blir skrämda av olika sjukdomar som diskuteras mycket i media är vanligt. Det har varit aktuellt tidigare vid fågel- och svininfluensan, men det kan även gälla andra sjukdomar som cancer. Ofta är barn tillräckligt stora för att se och läsa löpsedlar, uppfatta tidningsrubriker och höra nyheter på tv och radio. Däremot har de sällan tillräcklig förståelse och kunskap för att, så som vuxna kan göra, kunna värdera det de hör och utifrån det avgöra eventuella risker.

Jag tror att det är bra om du som förälder på ett enkelt och begripligt sätt förklarar för din son vad Ebola är och vad vi vet om det. Jag tänker då på vad det här är för sjukdom, var den huvudsakligen finns, varför den sprids snabbt just där och på vilket sätt Sverige med svensk sjukvård och standard skiljer sig från de länderna vilket gör risken för smittspridning mindre här. Du kan också berätta för honom att många läkare och sjukvårdspersonal från olika delar av världen nu gör allt de kan för att hjälpa de drabbade och att de säkert kommer att lyckas men att det tyvärr kan ta tid och att alla inte kommer att hinna få hjälp. På så sätt kanske ni också kan komma in på en meningsfull diskussion om bistånd och hjälpinsatser.

Ibland när man talar med små barn måste man vara lite extra tydlig. Barn har som regel svårt att förstå begrepp som sannolikhet och tidsperspektiv och de har ännu inte lärt sig procentsatser och då blir det väldigt svårt för dem om sådana ord blandas in i en förklaring. Försök därför gärna att undvika dem och använd hellre enklare ord. Utgå ifrån din egen kunskap om just ditt barns förståelse för sådana här och liknande saker.

En del barn oroar sig för att de själva måste göra vissa saker, såsom att tvätta sig, eller undvika andra för att inte bli smittade eller drabbade. Om det gäller din son kan du lugna honom med att du och andra vuxna runt honom kommer att tala om för honom vad som gäller och om det finns något särskilt han behöver tänka på, så det är inget han behöver ta ansvar för på egen hand.

Fler Liv Svirsky