Tävlingsvillkor
Här kan du läsa mer om vilka regler och villkor tävlingen har. Det finns också information och tips om vad man ska tänka på när man skriver och fotograferar.
Detta tittar juryn på
- Hur bild och text kopplas till temat Min bild av Piteå 2050
- Hur ditt tävlingsbidrag kan väcka intresse och nyfikenhet hos läsaren
- Hur väl du argumenterar för din framtidsönskan
Regler
Tävlingen riktar sig till elever på högstadiet och gymnasiet.
När du skickar in ditt tävlingsbidrag lovar du att:
– Du själv har tagit eller skapat bilden.
– Det du skriver är din egen text
– Att personer på bild inte har något emot att vara med.
– Glöm inte att du måste ha målsmans tillåtelse att fotografera barn under 18 år.
– Du godkänner att din bild och text kan publiceras i både tidningen, på webben i en utställning samt i MiniBladets övriga kanaler.
Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar i din text samt att beskära din bild. MiniBladet har också rätt att, utan ersättning, använda inskickat material i andra sammanhang.
Vi publicerar inte bidrag som kan verka stötande eller misstänks bryta mot upphovsrätten.
Vi tar inte ansvar för material (text, bild och film) som har skickats in till MiniBladet. Materialet kan komma att tas bort från våra servrar.
OBS! Vi tar bara emot bidrag som skickas in med vårt inskicksformulär (Länk till sid II).
Vinnare utses av en jury som består av representanter från MiniBladets redaktion och Piteå kommun. Juryns beslut kan ej överklagas.
Skrivtips
Insändare och debattartikel
- Presentation av frågan. Presentera ämnet som du vill diskutera, så att även den som inte känner till frågan har en chans att förstå vad det handlar om. I en insändare är presentationen mycket kort.
- Argumentation. Lyft fram de bästa argumenten som stödjer din åsikt.
- Sammanfatta. I en längre debattartikel bör du sammanfatta det viktigaste i ditt resonemang.
- Ge ditt förslag till lösning. Det är alltid bättre att själv ha ett tydligt förslag än att bara klaga på det du tycker är dåligt.
Reportage
Ett reportage kan handla om nästan vad som helst. Det viktiga är inte alltid vad man skriver om, utan hur man skriver om det.
Reportaget förutsätter att skribenten har varit på plats för att kunna beskriva miljöer, personer och händelser mer i detalj.
Precis som i andra artiklar består ett reportage av en rubrik, en ingress och brödtext. Med ingress menar man den korta, ofta fetade inledningen. Resten av texten kallas för brödtext. Rubriker inne i brödtexten kallas mellanrubriker.
Vad får man fotografera?
Du får fotografera vad du vill bara du följer det som står i lagen Tryckfrihetsförordningen. Lagen säger:
– Du får ta bilder på allt du ser när du befinner dig på allmänna platser. Det är sådana platser som vem som helst har rätt att vara på i samhället och i naturen.
Fråga om lov innan du fotograferar på privata platser, till exempel affärer, skolor, sjukhus.
Du får inte fotografera och visa bilder som kan få den som ser bilden att tro att vissa människor är mindre värda (hets mot folkgrupp). Inte heller att personer kan uppfattas som dumma eller att de gör något olagligt.
Om du fotograferar personer som syns tydligt på bilden är det en bra regel att fråga om det är okej att visa bilden för andra.
Glöm inte att du måste ha målsmans tillåtelse att fotografera barn under 18 år.