Mer makt åt barnen

Jag tycker att barn borde få rösta från att de fyller 15 år.

Första anledningen till att jag tycker så är för att barn ska ha samma rättigheter som de vuxna i samhället.

För det andra, om barn får rösta från 15-årsålder så blir det ett mer demokratiskt samhälle.

För det tredje, Barnkonventionen säger att de vuxna ska dela makten med barnen.
Om det blir så att fler får bestämma så blir det bättre beslut i landet. Det blir bättre beslut  för att alla barn kan engagera sig i vad de tycker är bäst för Sverige.

Om barn får rösta så kan de starta ett parti och berätta det de tycker. Det kan bli ett stort parti och många unga kan kanske hålla med i det som partiet säger.

Alla barn är inte dumma. Så de borde få vara med och påverka landet de lever i!

Text: Saba Chikh Ali, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö

Källa: Barnkonventionen

Stoppa nätmobbning!

Jag vill och tycker att man borde sluta skriva elaka och sårande saker på sociala medier. Varför känner folk att de måste skriva elaka saker på sociala medier och hur kan vi göra för att stoppa det?

För det första så tycker jag att folk borde ta nätmobbning mer seriöst för man vet aldrig vad personen kanske gör. Den kan gå in i en depression och mobbarna skulle aldrig få reda på det eftersom mobbningen ofta kommer från någon på internet som man inte känner.

Skolpsykologen Jenny Selenius tycker också att nätmobbning borde stoppas. I en artikel i tidningen Yle som Jenny är med i står det att de som blev utsatta för nätmobbning gillar inte det. Det står också att det kan gå så långt att personerna som blir utsatta faktiskt begår självmord.

Dessutom så står det på friends.se att 20 procent, som är vart femte barn, i årskurs 3-9 blev utsatt för nätmobbning år 2021. Det står även att 22 procent av ungdomar i åldrarna 13-16 har blivit utsatta för mobbning via mobilen eller från internet.

Avslutningsvis så vill jag bara säga att nätmobbning borde sluta nu om vi vill att barnen ska må bra och inte ha dålig mental hälsa. Barnen just nu är vår framtid.

Källa: Friends 
Källa: Jenny Selenius i Yle

Text: Hibah, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö

Stoppa cybermobbning!

Cybermobbning ska stoppas för att folk kan må jättedåligt och man kan få psykiska problem. Man kan också få depression och det värsta som kan hända är självmord.

Några tjejer cybermobbade en kille så han drabbades av depression och ångest som gjorde att han begick självmord, så snälla stoppa cybermobbning!

Cybermobbning är mobbning som sprids genom användningen av digital teknik. Cybermobbning är att man mobbar någon på internet som att skriva fula ord till varandra på internet och att mobba personer som du inte ens känner.

Cybermobbning har blivit allt vanligare eftersom det finns jättemånga sociala plattformar som är tillgängliga för unga människor. Cybermobbning kan handla om att någon skriver om ens utseende eller kläder. Det kan även handla om att skrämmas eller skriva hotfulla ord och förolämpningar. Så stoppa genast. Man vet aldrig hur personen bakom skärmen mår och hur våra ord kan påverka någons liv!

Text: Noah Rados, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Måste man ha läxor i skolan?

Jag tycker att vi har för mycket läxor i skolan. Idag har vi läxor varje dag.

Jag tycker inte vi ska ha läxor längre.  Det finns barn som kan få ångest och må dåligt för att man inte hinner eller inte förstår läxorna.

Jag tycker inte att man ska jobba med skoluppgifter hemma eftersom skolan inte har med din fritid att göra. Skolan slutar för att skoldagen är slut, så varför ska man ha läxor som bara förstör din hälsa?

När man inte har läxor har man mer tid att vara med sin familj och vänner och kan ta hand om sin egen hälsa. För läxor kan leda till dåligt mående eftersom man kanske inte fattar och dina föräldrar inte kan svenska och inte kan hjälpa dig.

Det är därför studiestöd/ läxhjälp finns så att elever ska kunna bli klara med sina läxor där. Studiestöd har vi bara två dagar i veckan och jag tycker vi borde ha det fyra dagar i veckan eftersom vi har läxor.

Det man behöver repetera skulle man kunna ha på en hemsida som din lärare har länkat till på classroom. Det borde inte finnas något tvång att läsa där utan eleverna skulle få göra det av egen fri vilja.

Jag hatar läxor det är därför jag inte vill att de ska finnas.

Text: Zaki, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Bättre mat i skolan

Barnen äter ingenting i skolan. För många barn tycker att maten är äckligt och det är inte bra för hälsan.

Barnen behöver mat för att få energi om barnen inte äter så kan de inte växa. Om barnen inte äter så kan de få ont i magen. Om barnen inte vill äta någonting så tycker jag att de ska få blåbär, jordgubbar eller vattenmelon.

Det finns barn som inte äter för att maten inte är vegetarisk. Barnen tar mat och sen kastar de maten för att de inte älskar den.

Jag tror att sexorna får mer mat än femmorna, fyrorna, treorna, tvåorna och ettorna och de får dessutom godare mat. Man kan inte fokusera på lekarna om man inte äter.
Men om man äter så kan man fokusera på lekarna. Jag hoppas att det kommer att bli bättre mat.

Text: Ruqayah kamil saber, 5c, Nydalaskolan, Malmö

Mer idrott i skolan

Jag anser att man borde ha mer idrott i skolan.
För det första så är det bra för hälsan med idrott. Många barn rör sig för lite idag och sitter stilla framför plattor och andra skärmar. Fysisk aktivitet minskar risken att bli sjuk i diabetes eller hjärt och kärl sjukdomar.

För det andra så ökar träning elevernas koncentration och skolresultaten.
För det tredje tycker många att idrott är roligt och på så sätt kan hela skoldagen kännas roligare.

Om vi får mer idrott på schemat så skulle ju skoldagen bli längre skulle någon kunna säga. Och det stämmer, men man skulle också kunna fokusera bättre och klara av längre dagar tack vare idrotten.

Därför tycker jag att det ska vara mer idrott och träning i skolan.

Text: elev, klass 6, Saltöskolan, Karlskrona

Bättre lektioner

Jag tycker att vi borde jobba mer fysiskt på lektionerna till exempel att röra sig och ha brain breaks under lektionen.

För det första tycker jag att skoldagen är för lång, samma sak med lektionerna.

För det andra, när vi rör oss blir vi mer motiverade att komma till skolan och får viljan att jobba. Detta tycker jag men inte bara jag utan forskningen visar samma sak. Examensarbetet Det hälsosamma klassrummet från Malmö högskola handlar till exempel om hur eleverna påverkas och uppfattar idrottens positiva faktorer på deras lärande, samt hur pedagoger arbetar med elevernas välmående i klassrummet.

Till sist vill jag tillägga att rörelse behövs för att kunna fokusera och orka mer under en lång skoldag men också för att få viljan att jobba mer. Så nu får vi ändra på det!

Text: Samar Younes, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

 

Källa

Vi vill ha mindre prov!

På Värner Rydénskolan vill vi ha mindre prov. Jag tycker att det blir för mycket om vi har flera prov i veckan.

För det första, om vi inte har prov då övar vi mindre och då har vi mer fritid. När vi har mer fritid då är det roligt, när det är roligt då mår vi bra. Det är viktigt att vi mår bra. Alla ska få må bra.

För det andra så stressar vi. Om man stressar på lektionerna då kan man inte fokusera. Om man stressar mår man inte bra. Om man inte mår bra då får man huvudvärk och kan inte fokusera.

Det är dåligt att stressa. Man ska aldrig stressa för en liten grej. Generation Z tycker det är viktigt att träna och må bra, men de känner sig också mer stressade än tidigare generationer, detta står på Minibladet Sydsvenskan.

För det tredje, man hinner inte plugga på andra grejer utan fokuserar bara på provet. Det är bra om man fokuserar på provet men man ska också kunna ha tid för sina andra skolgrejer.

Jag tycker att vi ska ha mindre prov! Det är viktigt att tänka på elevernas hälsa. Jag hoppas att ni förstår mig.

Text: Hilda Yaghobi, 6b, Värner Rydénskolan, Malmö

 

Källa

Sluta slösa pengar!

Jag vill att människor i Sverige och andra länder ska sluta slösa pengar på onödiga saker. Sverige måste påverka andra länder genom att förändra sig själv.

Behöver du verkligen en ny mobil? Jag tycker att mobiler är onödigt. Vi har redan många mobiler och vi behöver inte fler. Jag vill verkligen att folk i Sverige och i andra länder ska lyssna och ändra sig.

Istället kan vi lägga pengar på att ge till människor som behöver det, till exempel till skolor i andra länder. Många människor i andra länder, som är fattiga, har inte råd med mat, kläder, lägenheter eller att gå till doktorn.

De som är fattiga kan till och med dö för att de inte har råd med de saker man behöver för att leva!

Text: Sumeja, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö

Stoppa rasism

Jag vill inte att folk ska bli aggressiva mot människor som inte har samma religion eller samma hudfärg. Alla är människor och alla är lika mycket värda.

Jag vill att rasism ska stoppas och att alla respekterar varandra även om man inte har samma hårfärg eller blå ögon – alla är olika.

Om rasism stoppas så blir det bättre här i världen och bättre för människor. Då får man bestämma själv över sitt liv. Detta är varför jag och många andra personer vill att rasism ska stoppas. Allt för många blir skadade.

Jag vill att rasism ska stoppas för det är inte bra för människor att bli behandlad dåligt eller att bli misshandlade. Alla ska bli behandlade med respekt.

Text: Elev, 6a, Värner Rydénsskolan, Malmö

Vi vill ha plastsugrör!

För ett halvår sedan togs plastsugrör bort från snabbmatskedjor och andra företag. Det som var dumt var att de ersatte plastsugrör med papperssugrör som inte heller är så miljövänliga.

Den första januari 2022 förbjöds vissa plastprodukter som till exempel plastsugrör, plastbestick och plasttallrikar. Vi tillsammans kan hitta en bättre lösning på problemet!
Plastsugrör borde inte vara förbjudna eftersom vi kan göra dem förnybara igen. Papper kommer från träd och för att skapa papperssugrör måste man hugga ner träd som är en naturresurs.

Har du någonsin undrat varför papperssugrör är svåra att använda ibland?Jo, för att papperssugrör är gjorda för att endast användas en gång.

Vår miljö blir sämre och sämre varje dag på grund av att en tredjedel av alla personer inte bryr sig om hur mycket de skadar miljön.

Text: Nuseyba Nur, 6a, Värner Rydénskolan, Malmö
Foto: Pixabay

Stoppa knarkheten

Hej Magdalena Andersson!  Mitt namn är Youssef och jag går på Nydalaskolan. Jag vill att knark ska sluta säljas överallt. Jag tycker det eftersom det kan förstöra liv och jag vill göra Sverige tryggt igen.

Jag vill att alla ska kunna leva vidare för jag tror att folk kan ta sina liv. Jag vill att folk ska sluta ta knark därför att det kan skada nära och kära. Jag är rädd att det kan skada min familj.

Många unga barn tar det, de vet inte vad det innebär och de vet inte att knarket kan ta deras liv. Det påverkar vårt samhälle och vår frihet, det gör att föräldrar inte kan uppfostra sina barn rätt.

Barnen blir ledsna att deras föräldrar inte kan uppfostra dem rätt och de kan inte gå i skolan. Barnen kan få ångest och ta självmord och få djupt depression.

Om människor inte tog droger så skulle de må bättre. De hade kunnat gå till i skolan i frihet. Föräldrarna hade kunnat vara delaktig i sina barns liv. Människor ångrar det de gör när de är påverkade, det är svårt att sluta och de ångrar sig.

När drogerna går ur kroppen så får man ångest. De som är drogberoende kan ta sitt liv och man kan förlora sina vänner och sin familj. Jag hoppas att du kommer förbättra vårt land efter att du läst detta.

Hälsningar Youssef, Nydalaskolan, 5c, Malmö

Kunna ha luren i skolan

Hej jag heter Eman, jag är elva år och jag går i klass 5a. Jag tycker att vi ska kunna använda vår lur i skolan!

Tänk om det råkar hända något, man kan till exempel bli kidnappad. Det finns inte rastvakter i hela området men har man med sig sin lur kan man ringa någon för att få hjälp. Som till exempel polisen eller föräldrar eller någon annan som man vet att man kan få hjälp av. Jag tycker också att vi ska kunna ha vår lur när vi har fri tid. Vi kan spela i vår lur och kan filma Tik tok-videos. Alla skulle ha väldigt roligt. Jag tycker att det skulle vara så roligt om vi kunde ha luren i skolan!

Text: Eman Assali, Nydalaskolan, 5a, Malmö

Sluta hata muslimer!

Jag har varit med om att många i Sverige hatar muslimer och att många kallar muslimer, särskilt araber, för invandrare och att de ska flytta ut från landet. Vi muslimer tycker inte att det är okej att de mobbar oss.

Jag vill att man ska sluta mobba muslimer för det är inte okej. När de kallar oss för invandrare så känns det som att de har mer makt över oss.

Muslimer blir riktigt ledsna och arga. En del flyttar till och med ut från landet. Jag tycker inte att det ska vara så. Det har också hänt mig att någon kallar mig för invandrare och att jag ska flytta ut från landet. Jag blev ganska ledsen.

Ingen muslim borde känna så här när någon kallar dem för invandrare eller något annat fult. Man ska inte mobba muslimer eller någon annan religion. Alla är lika mycket värda!
När de pratar och säger dumma saker till muslimer så får muslimerna känslan av att de inte är värda så mycket och att många hatar dem.

Text: Samir, 5a, Nydalaskolan, Malmö

Jämlikhet på riktigt

Jämlikhet borde tas på större allvar av Sveriges regering.

För det första är det orättvist att kvinnor får mindre lön än män trots att de jobbar lika hårt om inte mer. Varför?

För det andra svarar folk bara oftast att livet är orättvist när man pratar om att kvinnor får mindre lön och andra orättvisor som har med jämlikhet att göra. Men det är bara inte rätt.

För det tredje, om kvinnor nu ska få mindre lön så borde de inte behöva betala lika mycket skatt som männen.

För det fjärde har kvinnor kämpat och slitit under många år för att få det jämlikt, men än idag är det inte helt jämnt i Sverige. Vilket många tror.

Vår fråga till regeringen ”Vill ni verkligen att framtidens kvinnor ska behandlas annorlunda än män?” det är ert ansvar att fixa det nu!

Slutligen vill vi uppmärksamma att jämlikhet är på riktigt.

Text: elev, klass 6, Saltöskolan, Karlskrona

Mjölkkor

Det är hemskt att mjölkkor och deras kalvar behandlas på de sätt som de gör.

För det första så behöver ju en ko få en kalv för att den ska få mjölk, vilket leder till att kon måste få sin kalv på ett konstgjort sätt vilket jag tycker bara i sig är oetiskt.

För det andra så tas kalven från mamman direkt efter födseln vilket är väldigt stressande för både kalven och mamman. Hälften av kalvarna föds även som hankalvar, de dödas ofta vid 1-2 års ålder. Under tiden hålls de ofta i en samlingsfålla, ofta utan strö med hårt betonggolv.

Slutligen ska vi ju inte ens tala om de bedrägliga reklamen som visar att korna går ute året om och allt är frid och fröjd, men NEJ! Korna har bara rätt till 2-4 månaders utevistelse om året. De lackerade korna (alltså de som producerar mjölk) får dessutom bara vara ute sex timmar om dygnet eftersom de måste tas in och mjölkas.

Vi måste få stopp på denna mjölkindustri!! FÖR KORNAS SKULL!!

Text: elev, klass 6, Saltöskolan, Karlskrona

Källa

Skövla inte regnskogarna!

Regnskogarna huggs ner bland annat för att marken är väldigt näringsrik. Därför odlas det på många ställen sojabönor där regnskogen förut stått. Att hugga ner regnskogarna är dåligt för både klimatet och miljön.

För det första när regnskogarna skövlas släpps enorma mängder kol ut i atmosfären i form av koldioxid.

För det andra så tar regnskogarna upp väldigt mycket av det koldioxid som vi släpper ut. Därför spelar regnskogarna en stor roll i att minska den globala uppvärmningen.

Dessutom förstörs många djurs hem av att regnskogarna huggs ner.
Till sist så är en del regnskogar över 60 000 000 år gamla och om de huggs ner så kan de antagligen aldrig komma tillbaka.

Så skövla inte regnskogarna!

Text: elev, klass 6, Saltöskolan, Karlskrona

Gratis kollektivtrafik till ungdomar

Jag tycker att barn som är tolv år och uppåt ska få åka utan att betala i kollektivtrafiken.

För det första har vissa inte råd att köpa busskort och därför skulle det vara bra att få det gratis.

För det andra så är det bättre för miljön. För då blir det färre bilar på gatorna som smutsar ner luften med avgaser.

För det tredje så är det bättre med färre bilar för då blir det säkrare i trafiken.

En nackdel är dock att det inte finns pengar för att betala bussförarens lön om ingen betalar sina bussbiljetter. Men det viktigaste är att det ska vara säkrare för alla och bättre för miljön!

Text: Elev, Saltöskolan, klass 6, Karlskrona

Duschbås på alla duschar i skolan!

Jag tycker att alla skolor i Sverige ska fixa duschbås till sina duschar.

För det första så skulle fler känna sig trygga med att duscha efter idrotten om skolorna fixar duschbås.

För det andra så har vissa elever mobilen i omklädningsrummet och då kan det kännas otryggt ifall någon filmar en när man duschar/byter om.

För det tredje så skolkar en av fem elever från gympan eftersom att de inte vill duscha efteråt. Det vill jag ändra på!

Många hävdar att det är för dyrt att köpa in bås men det viktigaste är ju att barnen känner sig trygga i skolan.

Så återigen vill jag framhäva att  jag tycker att alla skolor i Sverige borde skaffa duschbås. För en tryggare skola, ett tryggare samhälle och ett tryggare Sverige!

 

Text: Elev på Salstöskolan, klass 6, Karlskrona

Värdegrund på schemat!

Jag tycker att alla skolor ska ha värdegrund på schemat. Eftersom det kan minska mobbningen.

För det andra så lär sig barn att ha respekt för andra. Och ungdomar får större förståelse för hur andra kan ha det.

Vissa tycker att man slösar tid om man pratar om värdegrunden. Men jag anser att barn blir mer trygga i skolan eftersom de lär sig att vara snälla, hjälpas åt, respektera varandra och att mobbning inte är okej.

Jag menar att det skulle vara bättre för både barn och ungdomar att ha värdegrund på schemat och att de skulle trivas mycket mer. Så vad gör en timme i veckan? VI VILL HA VÄRDEGRUND PÅ SKOLSCHEMAT!

 

Text: Elev, Saltöskolan, klass 6, Karlskrona