Den 11 september var det val i Sverige. ”Vad rör det mig?” kanske du tänker. ”Jag får ju ändå inte rösta!”. Men i en demokrati har alla rätt att vara med och påverka, även de som inte har rösträtt. I Barnkonventionen står att alla barn och unga har rätt att få vara delaktiga och att vuxna måste lyssna på dem.

Vad vill du förändra?

Nu vill vi att du i Minibladet berättar vad du tycker att politikerna ska göra. Vad kan förbättras eller ändras där du bor? Skriv en insändare som beskriver vad du tycker är viktigt och varför du tycker så. Du får gärna fotografera eller rita en bild som förklarar vad du vill med din insändare. Skriv i så fall en kort mening till bilden.  


Gör så många insändare ni vill i klassen. Skicka in de ni tycker är viktigast till Minibladet. Vi vill publicera många insändare som visar de som röstar i valet att barn gärna vill ha ett ord med i laget. Den starkaste insändaren vinner tusen kronor till klasskassan.

Sista dag att skicka in är den 30 september.

Vi har haft tekniska problem på sidan. Har ni skickat in innan september, skicka gärna texterna igen eller mejla oss: redaktionen@minibladet.se.

Lärarhandledning Minibladets valmaterial
Lärarhandledning i att skriva insändare

Här publicerar vi löpande nyheter och fördjupningar om valet:

Artiklar

Läs och lär om valet

Fördjupningar

Fördjupning om valet 2022

Fördjupning om politiska partier i Sveriges riksdag

Valfråga: Klimatet – Klimatet är en stor valfråga för många partier.

Fördjupning om kommunalval


Exempel-vinjett

Stoppa mobbning

Enligt friends.se blir 1 till 2 elever mobbade av någon i klassen eller av någon annan. De blir till exempel mobbade för deras hudfärg, religion eller utseende. Absolut ingen borde bli mobbad i skolan eller någon annanstans! Det värsta är att det kan leda till psykisk ohälsa och till och med självmord. Ibland så kan det vara att det är de utsatta som blir tvungna att sluta på skolan och inte de som mobbar. Jag är själv mörkhyad men jag har aldrig blivit mobbad. Det tror jag beror på att vi pratar så mycket om det i min skola. Jag tycker att det ska för bättras i fler skolor.


Lulya 5a, Johannesbäcksskolan i Uppsala

" "

Mer idrott!

Barn behöver röra på sig för att må bra. Barn blir även piggare och kan arbeta på lektionerna och gör bättre ifrån sig! Vi barn borde ha idrott tre gånger i veckan för att klara av skoldagarna. Därför borde alla barn få mera idrott NU!

Text och bild: Nadia och Alice K, klass 5c på Bulltoftaskolan i Malmö.

" "

Det behövs akutvård för vår skolgård

Vår skolgård är hemsk. Det finns inget att göra. Det finns en basketplan och några king out-planer. Vi behöver fler saker att göra på skolgården. De säger att vi ska få fler saker men det händer aldrig.

Text och bild: Elias Braun, klass 5b på Bulltoftaskolan i Malmö.

Läs andras åsikter!

Insändare

I samarbete med:

Ge rasismer rött kort-logga
Sydsvenskan-logga
Skåne Innovation week- logga