11-åringar mår sämre

Ett barn sitter på en gräsmatta. Han har dragit upp knäna och lagt armarna på dem. Han gömmer huvudet i armarna. Det ser ut som att han gråter.

Vi är alla ledsna ibland. Men om du är ledsen länge är det viktigt att du pratar med en vuxen!

Om du mår dåligt

Vi kan alla må dåligt ibland. Det är inte farligt. Men om du är ledsen eller har svårt att sova länge, är det viktigt att du pratar med en vuxen. På skolan finns det nästan alltid en kurator att prata med. Du kan också ringa till eller chatta med Bris

Folkhälsomyndighetens senaste undersökning visar att många 11-åringar inte mår bra. Bris träffar också allt fler barn som mår dåligt. De tror det beror på pressen i skolan.

 

Vartannat år gör Folkhälsomyndigheten en undersökning som heter “Skolbarns hälsovanor”. I undersökningen tittar de på hur 11-åringar, 13-åringar och 15-åringar mår.

 

I år var det dags att göra undersökningen igen. Då kunde Folkhälsomyndigheten se att 11-åringarna mår sämre nu än förut. När de jämförde med sin undersökning för fyra år sedan kunde de se flera förändringar.

 

Många av 11-åringarna i undersökning berättade att de antingen hade problem med huvudvärk, att sova eller att de kände sig ledsna. Bland tjejerna var det 40 procent som sa så. I undersökningen för fyra år sedan var det 29 procent av tjejerna som gjorde det. Bland killarna hade det också gått upp, från 20 till 30 procent.

 

Bris är en organisation som arbetar för att barn ska må bra. De säger att de har sett en ökning av barn som mår dåligt.

 

– Barn berättar för oss om en tidig press att prestera och hur lärare redan i årskurs 4 börjar tala om betyg. Barnen säger rätt ut att det leder till stress, oro och känsla av utanförskap och att inte räcka till, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog, till TT.

Om du mår dåligt

Vi kan alla må dåligt ibland.
Det är inte farligt.
Men om du är ledsen länge
är det viktigt att du pratar med en vuxen.

Folkhälsomyndigheten arbetar med hälsa
och att alla ska må bra i Sverige.
Varje år gör de en undersökning
om hur barn mår.

 

När de gjorde undersökningen i år
kunde de se en stor förändring.
De såg att många 11-åringar
mådde sämre än förut.

 

Många fler 11-åringar beskrev
att de hade problem med att sova eller med huvudvärk.
Många sa också att de var ledsna mycket.

 

Bris är en organisation som arbetar med barn.
De har också sett att många fler barn mår dåligt.
Bris tror det beror på att
många känner stor press i skolan.