Skattjakt i Sillköping

En hamn utan vatten. Längs med hamnkanten ligger det flera båtar på bottnen. På bottnet står flera personer i reflexkläder och gräver i gyttjan. Personerna ser lite konstiga ut i bilden, som att de är inklippta.

Astronomerna har två dagar pa sig innan vatnet fylls på igen. Foto: Mats Hemberg

Hela hamnen i Sillköping fick tömmas på vatten när skattletare sökte efter drottning Hedvigs krona som har varit borta i 450 år.

En tidig vårdag 1369 plundrades slottet Silleborg, som ligger utanför Sillköping, av fiender till Kung Harald och drottning Hedvig. Enligt en gammal sägen ska flera av förövarna ha flytt till sjöss. Sägnen berättar också att kungens soldater ska ha lyckats träffa och sänka en av flyktbåtarna med en kanonkula. I båten fanns kistan med drottningens krona och bröllopssmycken.

Länge har det här trotts vara just en sägen. Men i höstas hittades ett gammalt brev där händelsen stod beskriven. En handritad karta visade också tydligt var båten med kistan hade sjunkit.

Nu har en grupp arkeologer fått tillstånd att söka efter skatten. Men att hitta något i det grumliga vattnet utanför Sillköping har varit i princip omöjligt. Nu har Sillköpings kommun gått med på att tömma hamnen för att arkeologerna ska kunna leta ordentligt.

Men skattletarna har bråttom. De har bara två dagar på sig innan hamnkaptenen i Sillköping börjar fylla på vattnet igen.

– Vi måste låta fiskebåtarna komma igång med sin verksamhet igen, annars förlorar de mycket pengar, säger hamnkapten Egil Tvete.

Kanske har de skattletande arkeologerna haft turen med sig. För sent i går gick ett rykte om att de hade funnit en kista gömd i den leriga havsbottnen.

Vill du veta om arkeologerna hittade skatten? Tryck på bilden här nedanför!

En skattkista som är gjord av trä. Ur kistan hänger det ut halsband, armband och ringar gjorda av silverpärlor, träpärlor och lite silver.

I Sillköping finns det en gammal saga.
Sagan handlar om kung Harald
och drottning Hedvig.

 

De bodde i slottet Silleborg.
Men en dag blev slottet plundrat.
Tjuvarna tog båtar för att fly.
Men en båt sjönk.
Båten hade med sig flera skatter.

 

Alla har trott att det var en saga.
Men för ett tag sedan
hittade man ett brev.
I brevet stod det om plundringen.

 

Nu har några arkeologer
börjat leta efter skatten som sjönk i havet.
Men det har varit svårt.

 

Därför har Silleborg
tömt hela hamnen på vatten.
Då kan arkeologerna leta lättare.

 

Vill du veta om arkeologerna hittade skatten? Tryck på bilden här nedanför!

 

En skattkista som är gjord av trä. Ur kistan hänger det ut halsband, armband och ringar gjorda av silverpärlor, träpärlor och lite silver.