Big Ben ringde in det nya året

Elizabeth Tower med Big Ben i London.

Klocktornet som ofta kallas för Big Ben heter egentligen Elizabeth Tower. Foto: Pixabay

Den kända klockan Big Ben i London ringde när det nya året började. Det var första gången på många år som Big Ben ringde.


I Storbritanniens huvudstad London finns det ett berömt klocktorn som ofta brukar kallas för Big Ben även om det egentligen är namnet på en av klockorna inuti tornet.


Klocktornet står mitt i centrala London och är nästan hundra meter högt. Big Ben och de andra klockorna i tornet slog för första gången i maj år 1859 och sedan dess har klockornas ljud hörts över London.


Men sedan år 2017 har tornet och klockorna blivit renoverade. Bland annat har urtavlan och visarna blivit ommålade och olika skador har blivit lagade. Några av skadorna var bombskador från andra världskriget. Under andra världskriget blev nämligen London träffat av många bomber som skadade byggnaderna i staden.


Under renoveringen har Big Ben och de andra klockorna behövt vara tysta men på nyårsafton kunde människorna i London äntligen höra Big Ben igen. Klockan tolv på nyårsnatten slog nämligen Big Ben tolv gånger och med det började år 2022.   


Här kan du se tolvslaget i London:

I staden London finns det en stor klocka.
Den heter Big Ben.
Den har funnits sen 1859.

 

Men klockan har inte ringt på många år.
Det beror på att den har renoverats.
Det betyder att man har lagat den
så att den inte ska gå sönder.

 

När Big Ben har renoverats
har den alltså inte kunnat ringa.
Men på nyårsafton så ringde klockan
för första gången sen 2017.

 

Här kan du se hur det lät i London
när Big Ben ringde klockan 12 på nyårsafton.