Ägget är årets majblomma

Majblomman 2022 är vit och gul.

Så här ser majblomman Ägget ut. Foto: Press/Majblomman

Nu är årets majblomma här. Oskar Björklund, 10 år, är den som har designat den. Han fick sin inspiration från ägg.


Majblomman ser ut som en liten blomma. Den kan man till exempel fästa på sin jacka. Majblomman har funnits ända sedan år 1907 och finns till för att hjälpa barn i Sverige. Varje vår säljer barn nämligen majblommor för att samla in pengar till andra barn.


Pengarna går till barn vars familjer inte har så mycket pengar. Organisationen som har hand om pengarna heter Majblomman. Med hjälp av pengarna från Majblomman kan barnen till exempel ha råd att få en ny jacka eller kanske ett födelsedagskalas.  


Majblomman ser olika ut varje år. Nu har årets majblomma blivit presenterad. Tiotusentals barn skickade in förslag på majblommor, men det blev tioårige Oskar Björklunds blomma som blev vald. Hans blomma är vit och gul och har fått namnet Ägget.

– Jag tänkte bara på ett stekt ägg när jag gjorde den! Sedan kom vi på att ägg påminner om Majblomman, organisationen alltså. Majblomman är som ett skyddande skal för barn som behöver det, säger Oskar Björklund i ett pressmeddelande.


Ägget börjar säljas den 1 april i år. Det är första gången sedan innan pandemin som majblommorna kommer att säljas av barn ute på stan. Under pandemin har blommorna bara gått att köpa digitalt.

Majblomman är en organisation.
De samlar in pengar till barn
vars familjer inte har så mycket pengar.

 

Majblomman samlar in pengar
genom att göra små pappersblommor.
Blommorna säljer sen barn från hela landet
till personer som vill köpa dem.

 

Blommorna som barnen säljer
ser lite olika ut varje år.
I år är det Oskar Björklund som är 10 år
som har bestämt hur blomman ska se ut.

 

Blomman i år är vit och gul.
Oskar säger att han kom på idén
när han tänkte på ett ägg.
Därför kallas blomman i år för Ägget.