Nu avbokar många sina vaccintider

Vaccin

Det är viktigt att människor blir vaccinerade mot covid-19. Foto: Pixabay.

Nu väljer färre människor i Sverige att ta vaccinet mot covid-19. Det beror bland annat på att en del människor tycker att pandemin snart är över.


Den 9 februari försvann nästan alla restriktioner som har varit till för att hindra covid-19 från att spridas. Restriktionerna var regler och råd som till exempel sa åt oss att undvika trängsel och sa att alla vuxna som kunde skulle jobba hemifrån.   


En anledning till att nästan alla restriktioner kunde bli borttagna var att så många människor i Sverige har vaccinerat sig mot covid-19. Pandemin är nämligen inte över än, men eftersom så många människor har vaccinerat sig och/eller redan haft covid-19 kan vi leva mer som vanligt igen.


I Sverige är det rekommenderat att människor som är minst tolv år gamla får vaccin mot covid-19.


Men nu har nyhetsprogrammet Ekot på Sveriges radio gjort en undersökning som visar att färre människor nu väljer att vaccinera sig. Många människor har också avbokat sina bokade vaccintider.


Ekot har bland annat intervjuat Per Hagstam. Hans jobb som vaccinsamordnare i Skåne är att se till att människor i Skåne får vaccin. Han säger att färre människor vill vaccinera sig.

– Det är allt tydligare nu denna vecka och veckorna som kommer att intresset verkar svagt och vi har väldigt gott om lediga tider, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare för region Skåne till Ekot.


Region Österland har hand om att människor i Östergötland får vaccin. De har undersökt varför människor avbokar sina bokade vaccintider. Många av människorna som inte längre vill ta vaccinet säger att de tycker att det inte behövs eftersom de tycker att pandemin snart är över.


Men Skånes vaccinsamordnare Per Hagstam säger att det är viktigt att människor fortsätter att vaccinera sig och ta alla sina vaccindoser. Människor som inte tar alla vaccindoserna är nämligen inte lika skyddade mot att bli sjuka.

I Sverige är det många människor
som har tagit vaccin mot covid-19.
Men vaccinet behöver fyllas på
med jämna mellanrum.

 

Efter ungefär 6 månader
behöver man ta en ny spruta.
Då får man bäst skydd mot sjukdomen.

 

Men nu börjar folk bli mindre intresserade
av att ta vaccinet.
Många tänker kanske att pandemin är slut.
Men pandemin är inte riktigt slut
även om covid-19 smittar mindre nu än tidigare.

 

Per Hagstam jobbar med att människor
ska ta vaccin mot covid-19 i Skåne.
Han säger att det är viktigt
att människor fortsätter att vaccinera sig
och att de ska ta alla doser av vaccinet.