Protester mot kriget i Ukraina

Ukrainas flagga.

Många sprider just nu bilder på Ukrainas flagga för att visa att de stöttar Ukraina. Foto: Pixabay

De senaste dagarna har det hänt väldigt mycket i Ukraina. Det har blivit krig. Men människor och länder runt om i världen protesterar mot kriget.


För några dagar sedan skickade Rysslands president Vladimir Putin in ryska soldater i Ukraina. Han sa då att de ryska soldaterna skulle skydda två områden i Ukraina som heter Luhansk och Donetsk. Det kan du läsa mer om här.


Men nu håller de ryska soldaterna på att försöka ta över hela Ukraina. Människor och länder runt om i världen håller därför på att försöka hjälpa Ukraina på olika sätt.


Till exempel har många länder bestämt sig för att använda sanktioner mot Ryssland för att få dem att sluta kriga.
Sanktioner är något som länder kan använda sig av när de tycker att ett annat land gör något dåligt. En sanktion kan till exempel vara att länder slutar köpa vissa varor av landet som gör något dåligt.


Vanliga människor protesterar också mot Rysslands krig i Ukraina. I Stockholm har till exempel människor protesterat utanför Rysslands ambassad. Ambassader är till för att olika länder ska kunna bli representerade utomlands.


Även i Ryssland protesterar människor mot kriget. I Ryssland har tusentals människor protesterat i flera städer. Många ryssar vill nämligen inte heller ha krig.


Många vuxna och barn tycker att det känns otäckt att det är krig i Ukraina. Det var länge sedan det var krig så här nära oss. Det är därför helt normalt att tycka att det känns otäckt.


Vissa människor blir också rädda för att det ska bli krig i Sverige. Men det är en väldigt liten risk att något ska hända här. Men kriget kan påverka oss på andra sätt. Till exempel kan det bli att människor från Ukraina flyr till Sverige för att få hjälp av oss.


När Ryssland började kriga i Ukraina höll Sveriges statsminister Magdalena Andersson ett tal till människor i Sverige.


Under talet riktade sig statsministern också till alla barn. Hon sa att det är viktigt att barn och vuxna pratar med varandra om det som händer. Det kan nämligen kännas bättre när man pratar om saker som känns jobbiga.


Statsministern sa också att det är viktigt att barn är försiktiga med vad de tittar på och skickar vidare på sociala medier. Under krig kan nämligen otäcka klipp och bilder bli spridna.  

– Du behöver inte titta på dem. Tänk också på att även om du själv inte tycker att något är så otäckt, kan någon annan göra det. Så tänk en extra gång innan du sprider material vidare, sa Magdalena Andersson under talet.


Behöver du någon att prata med?

Har du frågor om situationen med Ryssland? Då ska du prata med en vuxen.

På Bris finns det alltid någon att prata med. Alla barn under 18 år kan chatta med Bris eller ringa dem på telefonnumret 116 111. Bris har öppet dygnet runt.

Är du vuxen och vill ha tips på hur du kan prata med barn om hemska saker som händer, läs här.

Här ger psykologen Hanna Thermaenius tips på hur du kan hantera din oro.

De senaste dagarna har det
hänt mycket i Ukraina.
Ryssland har startat ett krig mot Ukraina.

 

Rysslands president Vladimir Putin
sa först att Ryssland inte skulle attackera Ukraina.
Men sen gjorde Ryssland det i alla fall.

 

Det tycker många människor och länder
runt om i världen är mycket dåligt.
Därför försöker de på olika sätt
att hjälpa Ukraina.

 

Många människor protesterar mot kriget.
Det är många protester i Ryssland också.
Många människor som bor i Ryssland
vill inte heller att Ryssland ska kriga mot Ukraina.

 

Det kan kännas otäckt när det händer
så hemska saker så nära Sverige. 
Därför är det viktigt att prata med vuxna
om det som just nu händer. 

 

Vill du prata med någon som alltid lyssnar
kan du prata med Bris. 
Du kan chatta med dem på bris.se
eller ringa dem på numret 116 111.