På WASP-121b regnar det metall

WASP-121b

Den här bilden är skapad för att visa hur WASP-121b och stjärnan kan se ut. Foto: ESA

För några år sedan hittade astronomer en planet som ligger långt bort i rymden. Nu har de kollat närmare på den och gjort några spännande fynd.


År 2015 hittade astronomer en ny planet. Astronomer är forskare som forskar om rymden. Planeten som blev hittad är en exoplanet. Exoplaneter är planeter som kretsar kring andra stjärnor än solen. Forskare har totalt hittat cirka 5 000 exoplaneter i rymden.


Exoplaneten som astronomerna hittade fick namnet WASP-121b. Nu har forskare tittar närmare på planeten. Det visar sig att planeten med det tråkiga namnet är allt annat än tråkig.


WASP-121b är en gasplanet och påminner lite om planeten Jupiter som finns i vårt solsystem. Men WASP-121b har mycket närmare till sin stjärna än vad Jupiter har till solen. Därför är WASP-121b mycket varmare. Det kan bli hela 3 000 grader varmt där.


Det har också visat sig vara väldigt blåsigt på WASP-121b. På planeten finns det vindar som blåser i en hastighet på 5 000 m/s. Den snabbaste vinden som har blivit uppmätt i Sverige var en vindby i norra Lapplandsfjällen år 1992. Den var på 81 m/s.


WASP-121b har också ett väldigt speciellt regn. Det finns nämligen olika metaller i atmosfären. De flytande metallerna kan bli till moln och sedan regna ner på planeten.


Här kan du se ett klipp om exoplaneter:

År 2015 hittade astronomer
en planet som ligger långt bort i rymden.
Astronomer är personer som forskar om rymden.
Planeten som astronomerna hittade
döptes till WASP-121b.

 

Nu har astronomerna upptäckt
en spännande sak med planeten WASP-121b.
Det regnar nämligen metall
på den planeten.

 

WASP-121b är en gasplanet.
En annan stor gasplanet
som ligger närmare oss är Jupiter.

 

Men WASP-121b ligger väldigt nära
sin stjärna.
Därför blir det mycket varmare på den planeten.

 

Eftersom det är så varmt på WASP-121b
smälter många metaller.
De blir alltså flytande.
Därför kan det regna metall på planeten WASP-121b.