Stora problem för Chelsea

En flagga med fotbollsklubben Chelseas logga.

Foto: Pixabay

Kriget i Ukraina påverkar mycket i världen. En av sakerna som kriget påverkar är fotbollsklubben Chelsea. Klubben har stora problem just nu.


Den brittiska fotbollsklubben Chelsea är en av värdens mest kända. Men nu har Chelsea fått problem. Anledningen är kriget i Ukraina.


Det kan låta konstigt att ett krig i Ukraina kan skapa problem för ett fotbollslag i Storbritannien, men det finns en förklaring. Chelsea har nämligen en ägare. Ägaren heter Roman Abramovitj och kommer från Ryssland.


Eftersom Ryssland har startat krig mot Ukraina har många länder bestämt sig för att använda sanktioner mot Ryssland. Ett land som använder sanktioner mot Ryssland är Sverige. Ett annat är Storbritannien.


Sanktioner är ett sätt för länder att visa att de tycker att ett annat land gör något dåligt. I det här fallet vill länderna få Ryssland att sluta kriga i Ukraina.


Två sanktioner som länder använder mot Ryssland är att inte sälja vissa varor till Ryssland och att ryska flygplan flyga över vissa länder.  


Storbritannien använder också sanktioner mot personer som känner Rysslands president Vladimir Putin på olika sätt. En sådan person är Chelseas ägare Roman Abramovitj. Enligt Storbritannien har Roman Abramovitj hjälpt Vladimir Putin att få makt.


På grund av sanktionerna mot Roman Abramovitj får Chelsea till exempel inte sälja biljetter till matcher. De får inte heller köpa och sälja spelare. Därför tjänar Chelsea inte in så mycket pengar just nu, vilket ger klubben ekonomiska problem.


Roman Abramovitj vill nu sälja Chelsea men det är inte så lätt eftersom han på grund av sanktionerna inte får tjäna pengar på att sälja Chelsea.

Kriget i Ukraina påverkar hela världen.
Det påverkar faktiskt till och med
fotbollslag i Storbritannien.

 

Ett fotbollslag i Storbritannien
är klubben Chelsea.
Chelseas ägare heter Roman Abramovitj
och kommer från Ryssland.

 

Han känner Rysslands president Putin.
Därför påverkas han av många sanktioner
som många länder har lagt på Ryssland.

 

Sanktioner är saker som ska stoppa Ryssland
från att få pengar.
Då har Ryssland till slut inte råd
att fortsätta kriga.

 

Eftersom Roman Abramovitj känner Putin
påverkas han mycket av sanktionerna.
I England är det förbjudet
för honom att tjäna pengar.

 

Eftersom Roman Abramovitj äger Chelsea
kan klubben inte heller tjäna pengar.
Därför har de svårt att få in pengar just nu.