Fotbollsprotest mot VM i Qatar

Många fotbollar.

Foto: Pixabay

6 500 fotbollar har blivit utlagda utanför Fifas huvudkvarter i Schweiz. Det är en protest mot att landet Qatar ska få hålla i fotbolls-VM.


I vinter är det dags för fotbolls-VM. Kvalet till VM har precis tagit slut. Under kvalet fick herrlandslag från olika länder tävla om att vara med i VM.


Sverige tävlade också om att få vara med och spela i VM. Men i slutet av mars förlorade vi en match mot Polen och gick därför inte vidare till VM.


Fotboll är en populär sport i många länder och människor i hela världen ser därför fram emot att det snart är dags för VM.


Men många människor är också kritiska mot att VM ska vara i landet Qatar. En del människor protesterar också mot det.


En person som protesterar är den tyske konstnären Volker-Johannes Trieb. Tillsammans med en hjälporganisation lämnade han 6 500 sandsäckar som ser ut som fotbollar utanför Fifas huvudkvarter i landet Schweiz. Fifa är en stor fotbollsorganisation som bland annat arrangerar fotbolls-VM.


Det finns flera anledningar till att konstnären Volker-Johannes Trieb och många andra människor protesterar mot att fotbolls-VM ska vara i Qatar.


Många människor i landet Qatar blir nämligen dåligt behandlade. Kvinnor behöver till exempel tillstånd av män i sin familj för att få göra många saker. Det kan vara saker som att gifta sig eller resa från landet.


Qatar använder också mycket arbetskraft från andra länder. Men människorna som kommer till Qatar för att arbeta får det ofta dåligt.


Inför fotbolls-VM har Qatar byggt nya arenor och andra byggnader. Men under bygget har många arbetare dött, till exempel av att de har arbetat för hårt. Man tror att ungefär 6 500 arbetare från andra länder har dött under bygget inför VM i Qatar.

Snart är det fotbolls-VM.
Fotboll är en populär sport
och därför är många glada över
att det snart är VM.

 

Men i år ska fotbolls-VM
vara i landet Qatar.
Många är upprörda över
att VM ska vara just i Qatar.

 

Qatar har nämligen inte lika rättigheter
för alla människor som bor där.
Kvinnor får inte göra många saker
utan att män har gett dem tillåtelse.

 

När Qatar byggde fotbolls-arenor
var det också många som arbetade där
som hade det väldigt dåligt.
Många arbetare dog också
för att de jobbade för hårt och för mycket.

 

Det är en organisation som heter Fifa
som har bestämt att VM ska vara i Qatar.
Nu har en stor protest hänt mot Fifa.
Utanför Fifas kontor i Schweiz
hade någon lämnat 6 500 sandsäckar
som såg ut som fotbollar
för att protestera mot att VM är i Qatar.