Mohamed möter Michael från Marint kunskapscenter

" "

Michael Palmgren är verksamhetschef på Marint kunskapscenter. Han är 64 år gammal och han har sex barn och fem barnbarn. Han har jobbat med dykning i 45 år. 

Michael har jättemycket kunskap och intresse för havet, har jag fått veta i vår intervju. En sak som han sa i vår intervju som faktiskt inspirerade mig och gjorde att jag började gilla havet mycket mer är att två tredjedelar av allt syre vi andas kommer från havsväxterna. Ungefär så här gick vår intervju till:

Vilket är ditt största intresse – det du tycker bäst om?

– Det är faktiskt att jobba med…

Elever?

– Elever. Det är viktigt. Det som fick mig att börja är att jag har dykt i 45 år. Så jag är typ supergammal. Jag älskar havet.

Så ett av dina intressen är att dyka? 

– Ja, och att jobba med havet. Med havsfrågor som hur det ser ut på botten och vad det är för djur som trivs här? Men också att lära barn om havet. Att det är viktigt. Vi måste ha ett rent, friskt hav. Om du till exempel kommer ut till oss och hälsar på så har vi en massa experiment. Är du med i klassen kan man gå ut med vadarstövlar och håva och titta på djuren. 

Det låter bra faktiskt. 

– Det är viktigt att alla ska få känna att Malmö ligger vid havet och att havet betyder något. Det är viktigt. Ska jag tala om några hemligheter som kanske inte de flesta lärarna vet?

Ja.

– Vet du att i nästan två andetag av tre kommer syret från växter i havet och inte från land? Det tror jag inte att lärarna vet. De är lite sena. 

Så två tredjedelar av allt syre vi andas kommer från havet?

– Yes! Du fattar direkt liksom. Great. 

Okej. En personlig fråga nu: Hur gammal är du?

– En personlig fråga! Jag är jättegammal. Jag har sex barn, fem barnbarn. Jag är 64 år. 

Av: Mohamed Eldesouky