Nyheter om hög värme har ofta roliga bilder

Två barn som badar med badringar och solglasögon.

Så här kan bilderna se ut även om artikeln handlar om problem med värmen. Foto: Pixabay

En grupp forskare har undersökt vad för slags bilder nyhetsmedier använder när de rapporterar om värmeböljor. Undersökningen visar att bilderna ofta visar värmeböljorna som något roligt.  


Den senaste tiden har det varit värmeböljor i flera länder i Europa. Värmen har bland annat orsakat skogsbränder i länder som Spanien och Tyskland. Värmen orsakar nämligen torka och torkan ökar i sin tur risken för att det ska börja brinna i naturen.


Värmeböljorna och torkan gör det också svårt för bönder att odla maten vi äter. För många människor och djur blir det dessutom jobbigt när det är väldigt varmt. Särskilt äldre människor kan må väldigt dåligt i värmen och i värsta fall till och med dö.


Några forskare har undersökt vad för bilder nyhetsmedier i Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Tyskland använder när de rapporterar om värmeböljorna.


Forskarna valde att undersöka artiklar som handlar om att värmeböljorna skapar problem och om hur värmeböljorna har med klimatförändringarna att göra.


Trots att artiklarna handlade om ganska allvarliga ämnen upptäckte forskarna att bilderna som var med i artiklarna ofta fick värmeböljorna att verka som något roligt. Det kunde till exempel vara bilder på människor som svalkar sig i fontäner och på fullproppade stränder.


Forskarna som har gjort undersökningen säger att det kan vara ett problem att använda sådana bilder när man skriver om allvarliga ämnen. Det kan nämligen göra det svårt för läsarna att förstå allvaret med värmeböljorna.

På sommaren är det ofta varmt väder.
Ibland är det till och med för varmt.
Då brukar det kallas värmebölja.

 

Värmeböljor är inte så bra.
För varmt väder kan nämligen
torka ut marken.
Då börjar det lättare brinna.

 

Några forskare har undersökt
hur tidningar skriver om värmeböljor.
Forskarna såg att även när det handlar
om hemska saker får nyheterna
ofta roliga bilder.

 

Till exempel är det ofta bilder
på barn som badar.
Även om artikeln handlar om något hemskt
som att det har varit en skogsbrand.

 

Det kan vara ett problem
att hemska nyheter får roliga bilder.
Det kan göra så att folk som läser nyheten
inte tror att det är så allvarligt
eftersom bilden till nyheten är rolig.