Planetens resurser är slut för i år

Planeten har inte hur mycket resurser som helst. Foto: Pixabay

Den 28 juli var det ”Earth Overshoot Day”. Det betyder att vi människor har använt resurserna som skulle ha räckt hela året.


Från vår planet får vi människor många saker. Vi får trä och papper från skogarna och fisk från havet, för att nämna två exempel. Vi kan även få energi som vi skapar från kol och andra resurser.


En resurs är något man har och kan använda. Vår planet har många resurser. Det kommer också hela tiden nya resurser: nya träd växer upp, nya fiskar föds och nytt kol skapas.


Men det händer inte hur snabbt som helst och därför kan inte vi människor använda hur mycket vi vill av planetens resurser.   


En organisation som heter Global Footprint Network räknar därför ut hur mycket resurser vi som mest borde använda för att planeten ska hinna med att skapa nya resurser.


Därefter räknar organisationen ut när på året vi människor har använt alla resurserna.  Dagen då resurserna är använda kallas ”Earth Overshoot Day”. I år var den dagen den 28 juli.


Vilken dag det är Earth Overshoot Day ändras från år till år, men för det mesta har dagen kommit tidigare och tidigare för varje år. År 1971 var exempelvis Earth Overshoot Day den 25 december. Då räckte resurserna nästan helt.


Men det är också stor skillnad mellan olika länder. Bäst i världen på att spara på resurserna är landet Jamaica i Nordamerika. Hade alla länder varit som Jamaica hade Earth Overshoot Day varit den 20 december. Hade alla länder varit som Sverige hade dagen i stället varit den 3 april.  

Ett annat ord för saker
som vi kan använda är resurser.
En resurs är alltså en sak
som är nyttig för oss människor på något sätt.

 

Några exempel på resurser vi får
från jorden är: trä, fisk och metall.
De behöver vi för att bygga hus, äta
eller göra mobiler, för att nämna några exempel.

 

Men jordens resurser är begränsade.
Det betyder att de tar slut
om vi använder för mycket.

 

Fram till den 28 juli använde vi resurser
som skulle räcka för hela året.
Därför använder vi nu resurser
som ska räcka för nästa år.

 

Den 28 juli kallas för
Earth Overshoot Day.
Vilken dag som är Earth Overshoot Day
är olika för varje år
eftersom vi använder olika mycket resurser.