England vinner EM-guld

Flagga för fotbolls-EM i England

Hemmalaget England vann fotbolls-EM 2022. Foto: Shutterstock.

På söndagen spelades finalen i fotbolls-EM. Efter en spännande förlängning gjorde Chloe Kelly 2–1 och vann guldet till England.Årets fotbolls-EM hölls i England. Det var England som slog ut Sverige ur turneringen och det var till slut England som vann mot Tyskland i finalen. Tyskland har vunnit EM åtta gånger. Det här är första gången som Englands damlag vinner fotbolls-EM.I halvlek stod det fortfarande 0–0. Men i andra halvlek gjorde Englands spelare Ella Toone 1–0. Tyskland kämpade på och den tyska spelaren Lina Magull lyckades göra 1–1. När 90 minuter var spelade stod det fortfarande 1–1 och därför gick matchen till förlängning. När England fick en hörna lyckades den engelska spelaren Chloe Kelly få in bollen i mål.

– Jag är så stolt över att få dela den här stunden med otroliga tjejer, sa matchhjälten Chloe Kelly på en presskonferens efter matchen.Chloe Kelly har varit skadad och har fått kämpa för att känna sig tillräckligt stark för att spela.

– Hela det här året har varit tufft men jag gav aldrig upp. Jag fortsatte kämpa och köra på och jag är väldigt tacksam för alla som har jobbat med mig under min rehabperiod. Den här stunden hade inte kommit utan dem, sa Chloe Kelly.Matchen spelades på Wembley i London. 87 192 personer var där och såg matchen. Det var ett publikrekord i EM, både för dam- och herrfotboll.

EM i fotboll för damer
är över för den här gången.
Finalen var i söndags
mellan England och Tyskland.

 

Det blev en lång match
eftersom det var lika efter 90 minuter.
Då blev det förlängning.
I förlängningen gjorde
England mål.

 

England vann därför finalen
med 2–1 och är Europeiska mästare.

 

Det var Englands spelare Chloe Kelly
som gjorde det sista målet.
Efter matchen sa hon att
hon är stolt att få dela vinsten
med otroliga tjejer i sitt lag.