Nyhetsvecka 33

I veckan har nyheterna bland annat handlat om valrossen Freya och valet 2022. Foto: Shutterstock och Valmyndigheten.

I veckan har nyheterna haft lite av ett vattentema. Vi har också skrivit om valet och att skolan har börjat.

Det börjar dra ihop sig till val. Den 11 september kan personer som fyllt 18 år gå och rösta. Kanske skulle du också vilja lägga din röst i en valurna?

Ja, Rädda barnen tycker i varje fall att åldersgränsen ska sänkas från 18 till 16 år i det kommunala valet. Det kommunala valet är när du röstar på vilket parti och vilka politiker som ska bestämma i i kommunen där du bor.
Läs mer i vår artikel.

Kanske har du också märkt att det finns affischer på leende politiker överallt. Vissa gillar inte affischerna och river ner dem. Men det är faktiskt ett brott att riva ner de här affischerna.


Vill du veta mer om valet ska du kolla in vår fördjupningsartikel. Den här veckan handlar det om klimatfrågan. Vilken fråga där viktig för dig? Skola? Klimat? Eller kanske något helt annat?
Läs vår fördjupningsartikel.

I veckan har Minibladets nyheter haft lite av ett vattentema. Ja, att skriva om ”val” ingår ju också i det temat – om jag får lov att dra till med en ordvits!


I alla fall har vi skrivit om odlade blåmusslor som planteras ut i havet för att hjälpa de vilda musslorna på traven.
Läs mer om hur det fungerar i vår artikel.


Sedan har vi också haft en sorglig nyhet om att den världskända valrossen Freya har dött.
Läs mer om varför det blev så i vår artikel.


Nu har ni ju också börjat skolan igen. Kanske känns det jättebra, kanske känns det mindre bra. Kanske är det jätteroligt på lektionerna men lite jobbigare på rasterna. Tydligen så är det i varje fall en hel del elever som inte mår så bra.


Vi måste så klart hjälpas åt att se till att alla har det bra, eller hur? Fråga en kompis hur den mår när du kommer tillbaka till skolan efter helgen. Det kan betyda mer än du anar.
Läs vår artikel om hur barn och unga mår i skolan i dag.

Nu är det i varje fall dags för lite helg. Ha en jättefin sådan!

Gustav Sigala Haggren
Redaktör