Gamla leksaker kan ha gifter i sig

Äldre leksak

Äldre leksaker han innehålla farliga kemikalier. Foto: Pixabay.

Det är superbra att ta vara på gamla saker och återanvända dem i stället för att köpa nytt. Men alla saker är faktiskt inte bra att återanvända. Forskare i Göteborg har hittat gifter i gamla leksaker som kan vara farliga för barn.


Kanske har du köpt en rolig leksak på loppis till ditt småsyskon någon gång? Det går ju att fynda jättebra saker på loppisar som kan användas igen. Men just gamla leksaker ska vi vara försiktiga med. Det säger forskare i Göteborg som har tittat på vad gamla leksaker och utklädningskläder egentligen innehåller.


Forskarna valde ut 157 olika leksaksföremål, både nya och gamla. De kom fram till att 84 procent av alla äldre leksaker som de testade innehöll för höga mängder kemikalier. De här leksakerna skulle inte få lov att tillverkas i dag eftersom reglerna har blivit hårdare för kemikalier i leksaker. Ett farligt ämne som forskarna hittade kallas för ftalater.
Forskarna upptäckte också att några av de nya leksakerna hade för höga halter av kemikalier. Men värst var det i de gamla leksakerna.

– Koncentrationerna av de giftiga ämnena var betydligt högre i gamla föremål. I ett flertal gamla bollar hittades till exempel ett par ftalater i koncentrationer som översteg 40 procent av leksakens vikt, vilket är 400 gånger över den lagliga gränsen, säger forskaren Bethanie Carney Almroth i ett pressmeddelande. Bethanie Carney Almroth forskar om hur plaster och kemikalier påverkar miljön.


Daniel Slunge arbetar som miljöekonom vid Göteborgs universitet. Han säger att det inte alltid är positivt att återvinna. Vissa saker behöver vi helt enkelt bli av med.

– I en omställning till en mer cirkulär ekonomi behövs förbud och andra styrmedel som får bort farliga kemikalier från plast och andra material, säger Daniel Slunge i ett pressmeddelande.

Foskare från Göteborg
har undersökt leksaker.
Forskarna undrade om gamla leksaker
fortfarande är säkra att leka med.

 

Forskarna kom fram till
att gamla leksaker kan ha farliga ämnen i sig.

 

Ett farligt ämne forskarna hittade
kallas för ftalater.
Leksakerna hade så mycket ftalater i sig
att de inte skulle få tillverkas idag.

 

Därför ska man vara försiktig
med gamla leksaker.
Det kan vara bäst att slänga gamla leksaker
och inte återanvända dem.
Då kommer inte någon annan
riskera att använda de gamla leksakerna.