Alla i Europa ska ladda med usb-c

Usb-c blir ny standard för alla EU:s medlemsländer.

Att vi alla har olika laddare är dåligt för miljön. Om vi ofta byter laddare så kanske vi slänger de gamla. Nu har EU bestämt att vi alla ska använda laddare av typen usb-c. 


Från och med slutet av 2024 ska bland annat mobiltelefoner, surfplattor och kameror som säljs i EU ha en usb-c-kontakt. Från och med 2026 ska bärbara datorer också ha usb-c-kontakt. Det här har EU bestämt. 


Att vi alla har olika laddare gör att det blir mer elektroniskt avfall. EU hoppas att de nya reglerna för laddare kan hjälpa till att uppnå sina miljömål. Laddare står för cirka 11 000 ton avfall varje år enligt EU:s egna beräkningar. EU tror att konsumenterna kan spara upp till 250 miljoner kronor varje år på att inte köpa nya laddare.


Den nya regeln för laddare gäller mobiltelefoner, surf- och läsplattor, digitalkameror, hörlurar, headset, handhållna videospelskonsoler, bärbara högtalare, tangentbord, datormöss, hörsnäckor och bärbara navigationsapparater.


I dag får du ofta en laddare på köpet när du köper en elektronisk pryl. Men med den nya regeln så ska du kunna välja om du vill köpa till en laddare eller ej.

Många apparater i våra hem
behöver laddas för att fungera.
Det finns idag olika laddare
beroende på vilket märke det är på apparaten.

 

Men i EU kommer det att ändras.
EU har bestämt att alla apparater
ska  ha en likadan ladd-sladd.
Ladd-sladden vi kommer att behöva i EU
kallas för usb-c.

 

EU har räknat på att det kommer bli
mindre elektronsikt avfall om alla saker har samma laddare.
Laddarna vi idag slänger
väger ungefär 11 000 ton varje år.

 

I slutet av 2024 kommer alla
mobiler, suurfplattor och kameror
i EU att ha en usb-c-sladd.
Och från och med 2026
kommer även datorer att ha usb-c-kontakt.