Nyhetsvecka 40

Veckans nyheter har bland annat handlat om en gala för Världens barn och Nobelpriset. Foto: Magnus Liam Karlsson (SVT)/Karsten Möbius.

Nobelvecka, en politiker som klippte av sig sitt hår och så är vår stora val-tävling avslutad. Häng och spana in veckans nyheter.


Har du märkt att det varit Nobelvecka? Ja, alltså att en massa olika smarta människor fått pris för att de har gjort mäktiga saker? Till exempel fick den svenske biologen Svante Pääbo pris för att han kunnat visa att vi människor är släkt med Neandertalare. Den franske författaren Annie Ernaux blev första franska kvinnan att få Nobelpris i litteratur och så gick fredspriset till en person och två organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter.
Läs om alla årets Nobelpris-vinnare


Människor fortsätter visa sitt stöd för kvinnorna i Iran. I veckan klippte politikern Abir Al-Sahlani av en bit av sitt hår för att hon tycker att EU borde göra mer och att hon var “trött på gubbars mumlande”. 
Läs mer i vår artikel


I kväll sänder SVT en stor gala för Världens barn. Tittarna kan skänka in pengar och på scen står bland annat Laleh och Darin. 
Läs mer i vår artikel


Slutligen vill jag tipsa om två saker. Det första är att vi har börjat publicera en dikt eller en novell varje lördag morgon. 
Skicka in din dikt eller novell till oss
Läs dikter och noveller som vi har publicerat


Det andra jag vill tipsa om är att vi har utsett vinnarna i vår stora insändar-tävling. Vinnarna kommer att presenteras inom kort. Vi är oerhört glada över alla fina, starka och viktiga texter som vi fått in. Tack för det och glöm inte att ni alltid kan skicka in texter till oss. Det är NI som är Minibladet!


Ha en fin helg!

Gustav Sigala Haggren

Redaktör