Ulf Kristersson bildar ny regering

Ulf Kristersson bildar regering med Kristdemokraterna och Liberalerna i samarbete med Sverigedemokraterna. Foto: Pressbilder

Under fredagen berättade moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han har ett förslag på en ny regering. I förslaget ingår Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna kommer inte att sitta i den nya regeringen men partierna kommer att samarbeta i riksdagen.


På pressträffen sa Ulf Kristersson (M) att han tillsammans med Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har gjort ett dokument som heter Tidöavtalet. Det heter så för att partierna gjorde avtalet i Tidö slott nära Västerås. I avtalet har partierna bland annat bestämt sju olika projekt som de ska samarbeta om.


Ulf Kristersson sa också att Sverige har flera stora problem som måste lösas. Han talade om kriminalitet och skjutningar, invandring och integration, priser på el och bränsle, vårdköer och att det är oordning i skolan.

– Den som tror att man enkelt löser så stora frågor har naturligtvis helt fel. Vi är medvetna om detta, sa Ulf Kristersson och fortsatte.

– Vi vill samla, vi vill inte splittra. Vi vill ena, vi vill inte dela. Vi vill samarbeta med andra partier där det vore möjligt. Vi vill respektfullt tycka olika och säga som det är där det är nödvändigt. Vi tror att det behövs en ny anda i svensk politik, sa Ulf Kristersson.


Även om Sverigedemokraterna inte kommer att sitta i den nya regeringen så kommer de att ha makt att bestämma om olika frågor. 


Så vad händer nu då? 

Under fredagseftermiddagen ska talman Andreas Norlén föreslå Ulf Kristersson som Sveriges 35:e statsminister. På måndag blir det en statsministeromröstning i riksdagen. Om Ulf Kristersson får tillräckligt många röster ska han avge sin regeringsförklaring på tisdag nästa vecka klockan 9.30. Då förklarar den nya statsministern vilken politik den vill arbeta för.


Senare samma dag klockan 13.00 samma dag kommer Sverige troligtvis att ha en ny regering.

– I så fall har Sveriges 53:e regering tillträtt, sa talmannen Andreas Norlén på en pressträff.

Under fredagen höll Ulf Kristersson
en presskonferens.
Då berättade han att hans parti, Moderaterna,
vill regera med partierna Liberalerna och Kristdemokraterna.

 

Sverigedemokraterna var också med
på presskonferensen.
Sverigedemokraterna kommer inte
vara med i regeringen,
men de kommer samarbeta med regeringen.

 

Nu kommer riksdagens talman, Anders Norlén
att föreslå Ulf Kristersson som statsminister.
Riksdagen kommer rösta om de vill ha
Ulf Kristersson som statsminister på måndag.

 

Om riksdagen vill ha Ulf Kristersson som statsminister
kommer han att börja som statsminister på tisdag nästa vecka.