Hon är Sveriges yngsta minister någonsin

Romina Pourmokhtari är ny klimat- och miljöminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

26-åriga Romina Pourmokhtari från Liberalerna är Sveriges nya klimat- och miljöminister. Hon är den yngsta personen någonsin som fått en ministerpost i regeringen. 


Sveriges nya klimat- och miljöminister heter Romina Pourmokhtari. Hon säger till SVT att hon vill ta ett kraftigt kliv framåt när det gäller klimatet och miljön. 


Romina Pourmokhtari var tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet. Då sa hon att hon aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu är hon minister i en regering som ändå har valt att samarbeta med Sverigedemokraterna. 


Hon säger till SVT att hon inte fick sin vilja igenom men att hon ändå bestämde sig för att försöka få en plats i riksdagen.

– Det är ingen hemlighet att jag inte fick som jag ville i den frågan. Därefter tänkte jag: Vad ska jag göra nu? Ska jag gå hem och sätta mig och tjura över alla beslut som fattas eller ska jag ge mig in i det här, kandidera till riksdagen och ta ansvar för Sverige? säger Romina Pourmokhtari till SVT.


Den nya regeringen vill bland annat satsa på kärnkraft. Romina Pourmokhtari säger att hon också tror på att satsa mer på kärnkraften.

– Till och med Greta Thunberg har insett att kärnkraften är vital för att ställa om till en elflotta och till el i allmänhet, säger hon till SVT.


Romina Pourmokhtari kommer att jobba på klimat- och näringslivsdepartementet. Miljödepartementet finns inte längre kvar efter att ha funnits i 35 år. Många är upprörda över att den nya regeringen inte kommer att ha ett eget departement för miljöfrågor. Men Romina Pourmokhtari säger att det är naturligt att klimat- och energifrågor hamnar i samma departement.

– Om det vore så enkelt som att förbjuda allt som är dåligt för miljön – då hade vi varit klara för länge sedan. Vi måste ställa om utan att tillväxten dippar, utan att ekonomin kraschar eller folk blir arbetslösa, säger hon till DN.

Sverige har fått en ny regering
och därför har vi också fått nya ministrar.
En av de nya ministrarna
är klimat- och miljöministern.
Hon heter Romina Pourmokhtari.

 

Romina Pourmokhtari kommer från
partiet Liberalerna.
Hon säger att hon vill satsa på miljön och klimatet.

 

Romina Pourmokhtari har sagt
att hon aldrig vill samarbeta med Sverigedemokraterna.
Men nu samarbetar hennes parti
ändå med Sverigedemokraterna.

 

Romina Pourmokhtari säger att hon bestämde sig
för att ta ansvar för Sverige och bli minister
även fast det inte blev som hon ville med Sverigedemokraterna.