I dag kommer Lucia

Årets luciatåg på tv är från Gräfsnäs. Foto: Birk Öhlund/Warner Bros/SVT.

Det är kallt i hela landet och vintern har kommit på riktigt. I den tidiga morgonen kanske du hör en sång som börjar tyst men som växer med allt fler röster. Lucia är här, tillsammans med sina tärnor, stjärngossar och ibland tomtar.

Varje år den 13 december firar vi Lucia i Sverige. Runt om i landet skrider luciatågen fram och sjunger stämningsfulla sånger. Men ett luciatåg kan se ut på många olika sätt. I Kristinehamn lussade ett gäng a-traktorer och de som tittade kunde rösta på vilken som var finast.

Den som vill kan se en luciakonsert på tv. I år sänder SVT en luciakonsert från Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås. Hon som är Lucia i år heter Clara Dahl. Luciatåget består också av elever i åttan och nian från Brunnsbo musikklasser. Även Alingsås musikteatersällskap kommer att sjunga.

Luciatåg från Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås. Foto: Birk Öhlund/Warner Bros/SVT.


Du har kanske undrat någon gång varför vi firar Lucia den 13 december? Vi firade faktiskt dagen den 13 december redan innan vi började fira Lucia. Och vi har inte firat Lucia så himla länge. Det första beviset på ett luciafirande är från 1764, enligt so-rummet.se, och det blev inte tradition förrän en bit in på 1900-talet.

Läs mer i vår fördjupningsartikel

Idag, tisdag, är det den 13 december.
Det betyder att det är Luciadagen.
Då är det många runtom i Sverige
som går i ett luciatåg.

 

Ofta brukar skolor eller arbetsplatser
fira Lucia med att ha ett eget luciatåg.
De kan se ut på lite olika sätt.

 

Till exempel var det ett luciatåg i Kristinehamn
som bestod av a-traktorer.

 

SVT sänder också alltid en luciakonsert
tidigt på morgonen den 13 december.
I år är den konserten i Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås.
Lucian i det tåget heter Clara Dahl.