Världens länder ska rädda djur och växter

Världens länder ska samarbeta för att skydda djur och växter. Foto: Pixabay.

I Kanada har det varit ett stort möte som heter COP15. I nästan två veckors tid har världens länder diskuterat hur de ska rädda världens djur och växter. 

Jordens djur och växter behöver skyddas bättre. Därför kallade FN till ett stort möte i staden Montreal i. Kanada. Mötet heter COP15.

Länderna som var med på COP15 har efter nästan två veckors samtal skrivit under ett avtal. Avtalet säger hur länderna ska hjälpas åt med att rädda planetens djur och växter. 

Avtalet har 23 olika mål. Ett av målen är att länderna tillsammans ska skydda 30 procent av planetens yta innan år 2030. Rikare länder ska också ge mer pengar till fattigare länder så att den biologiska mångfalden ska bevaras även där.

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari var med på det stora mötet. Hon tycker att det är bra att länderna har gjort ett avtal om hur de ska rädda jordens arter. 

– Det är ett viktigt startskott för alla världens länder att vända trenden och stoppa utrotningen av djur och växter i världen. Vi är alla helt beroende av den biologiska mångfalden och våra ekosystem för vår överlevnad, så jag är glad att vi har fått det på plats, skriver Romina Pourmokhtari i ett mejl till SVT.

I Kanada har det varit ett stort möte
som heter COP 15.
Under COP 15 diskuterade världens länder
hur man ska skydda djur och växter bättre.

 

Många djur och växter är idag hotade.
Därför behöver vi bli bättre
på att skydda dem så de inte försvinner.

 

Länderna på COP 15 har nu skrivit på ett avtal
som säger att de ska skydda djur och växter.

 

Sveriges klimat- och miljöminister var med på mötet.
Hon heter Romina Pourmokhtari.
Hon säger att det var ett viktigt möte
och att hon är glad att avtalet skrevs på.