Regeringen släpper EU-spellista

Benjamin Ingrosso, Seinabo Sey och Avicii är några av artisterna på EU-spellistan. Foto: Teddy Koon/Märta Thisner/Sean Eriksson.

Sverige är ordförandeland för EU det första halvåret 2023. Nu släpper regeringen en officiell Spotify-spellista som visar upp låtar och artister från Sverige.

Sverige tog nyligen över ordförandeskapet för EU:s ministerråd. Det betyder bland annat att Sverige ska leda massa viktiga möten i Bryssel, Luxemburg och i Sverige. Ordförandeskapet varar i sex månader. 

Nu har Sveriges regering släppt en officiell spellista på Spotify. Personal på regeringskansliet har föreslagit olika låtar och artister.

Spellistan heter Songs from Sweden och innehåller olika svenska artister. Till exempel finns Avicii, Zara Larsson, Robyn och Abba med på listan.

På listan finns också låtar från andra länder där svenskar har varit med på något sätt, till exempel Justin Timberlakes låt Can’t stop the feeling

– En annan viktig aspekt var att alla svenska minoritetsspråk skulle finnas representerade. Vi säkerställde det i samarbete med Kulturdepartementet, säger Erik Wirkensjö som arbetar med Sveriges ordförandeskap.

Det första EU-mötet som Sverige arrangerar är i Jukkasjärvi i januari. Kungen och drottningen kommer att vara med. Sverige har tidigare varit ordförande 2001 och 2009.


Lyssna på spellistan

De första sex månaderna av 2023
ska Sverige vara ordförande-land i EU.
Det betyder att Sverige ska leda möten
som politikerna i EU har.

 

Länderna i EU turas om att vara ordförande
och nu är det alltså Sveriges tur.
För att uppmärksamma detta
har Sveriges regering gjort en spellista på Spotify.

 

Spellistan har massa låtar som svenska artister har gjort.
Spellistan har också några låtar
som svenskar har varit med och gjort,
men som inte har svenska artister.

 

Några av artisterna på spellistan
är till exempel:
Avicii, Zara Larsson, Robyn och Abba.

 

Lyssna på spellistan på Spotify