Estonia-utredning: Inga tecken på explosion

Modell av fartyget Estonia

Modell av fartyget Estonia. Foto. Wikimedia commons.

1994 sjönk färjan Estonia i Östersjön. 2020 kom en ny dokumentär som visade skador på skeppet som ingen kände till tidigare. En teori var att någonting skulle kunna ha sprängts på fartyget. Men enligt en ny utredning verkar hålet i skrovet uppstått i kontakt med havsbotten.

Svenska och estniska myndigheter har kollat närmare på Estonias skador. De säger nu att de inte hittat några tecken på en explosion. Hålet i färjan ser ut att ha uppstått efter att ha varit i kontakt med havsbotten.

– Det är ganska tydligt från den här modellen att havsbottnens kontur matchar skadan på skrovet, säger Jonas Bäckstrand på en presskonferens. Han är den svenska haverikommissionens biträdande ordförande. En haverikommission är en grupp som undersöker vad som gått fel när till exempel en olycka har hänt. 

Den nya utredningen visar att bogvisiret inte fungerade som det skulle. Ett bogvisir är den delen som öppnas för att släppa på till exempel bilar och lastbilar.

Ingen hade kollat bogvisiret ordentligt och det kan vara en anledning till att det blev fel på färjan så att den till slut sjönk. 

– Om bogpartiet hade inspekterats riktigt så hade olyckan antagligen inte skett, säger Rene Arikas på presskonferensen. Han är chef för den estniska haverikommissionen.

Henrik Evertsson och Linus Andersson gjorde tv-dokumentären Estonia – fyndet som förändrade allt som kom 2020. Båda dömdes förra året till böter för brott mot griftefriden. Eftersom många människor dog när Estonia sjönk så är det förbjudet att dyka nära färjan.Källa och licens till artikelns bild.

Estonia var en färja
som sjönk till havets botten 1994.
Många människor som var på båten
dog när den sjönk.

 

2020 dök två filmare ner till Estonia
och filmade färjan.
På filmen kunde man se en stor skada på färjan.
Vissa trodde då att något kanske
hade exploderat ombord på färjan.

 

Men nu har myndigheter i Sverige och Estland
tagit nya bilder.
De har kommit fram till att skadan på färjan
har hänt när färjan slog i havsbotten.

 

Myndigheterna har också sett
att det var fel på bogvisiret på färjan.
Det är ungefär som en stor bom
som kan fällas upp för att bilar ska kunna åka på färjan.

 

Att det var fel på bogvisiret
kan ha gjort att Estonia sjönk.