Indiens regering vill införa ”krama en ko”-dagen

I dag, den 14 februari, är det många som firar alla hjärtans dag. Men regeringen i Indien vill i stället fira ”krama en ko”-dagen.

Det finns många olika dagar och högtider som människor firar varje år, till exempel halloween och alla hjärtans dag. Men det är inte alla som tycker att de här dagarna är värda att fira. 

I Indien har fler människor än tidigare börjat fira alla hjärtans dag. Regeringens avdelning för djurskydd vill att människorna i stället ska fira krama en ko-dagen. 

Hinduismen är den största religionen i Indien. Enligt hinduismen så är allt liv heligt och därför är många hinduer vegetarianer. Kon är särskilt helig eftersom den är till stor nytta för samhället. På många platser i Indien är det inte tillåtet att äta ko eller oxe.

I Indiens finns det politiker som tycker att indier bör leva mer enligt hinduismen, så kallade hindunationalister. De tycker bland annat att alla hjärtans dag inte är en bra dag eftersom dagen kommer från västvärlden och går emot det som hinduismen säger. 

Regeringen vill inte att indierna glömmer sina traditioner. En talesperson från den indiska regeringen säger till tidningen Indian express att människor kan känna lycka när de kramar en ko.  

Läs mer om alla hjärtans dag i vår fördjupningsartikel.

I dag, på tisdag, är det alla hjärtans dag.
Men det är inte alla
som vill fira alla hjärtans dag.

 

I Indien till exempel
finns det några som
inte tycker att alla hjärtans dag är bra.

 

Där är nämligen många hinduer.
Det betyder att de
tillhör religionen hinduism.

 

Vissa hinduer tycker inte alla hjärtans dag
är värd att fira.
Istället har de kommit på en ny tradition
den 14 februari.
De tycker man ska fira krama en ko-dagen.

 

Kor är väldigt uppskattade inom hindusimen
och därför tycker vissa att det vore bättre
att fira kon än alla hjärtans dag den 14 februari.