Vårens första trana har kommit

Här är en bild när första tranan landade vid Hornborgasjön 2022. I år fastnade inte den första tranan på bild. Foto: Kristian Kroon.

I söndags sågs den första tranan vid Hornborgasjön. Snart kommer det många fler. Hornborgasjön är en perfekt rastplats för tranorna innan de flyger längre norrut.

Naturreservatet Hornborgasjön ligger i landskapet Västergötland. Varje år väntar fågelskådare här på att tranorna ska landa.

Vi människor tycker att det är ett riktigt vårtecken när tranorna landar vid Hornborgasjön. Vi tycker det för att tranorna har bott i varmare länder över vintern. Om tranorna återvänder måste det betyda att våren snart är här.

–  Den här tranan är ett efterlängtat tecken på att våren och en fantastisk tid är när, säger Sofie Stålhand. Hon arbetar som platschef vid Hornborgasjön.

Hornborgasjön fungerar som en rastplats för tranorna på sin resa längre norrut där de har sina häckningsplatser. En häckningsplats är där tranorna häckar, det betyder att de bygger bo och får barn där. 

Nu har den första tranan setts vid Hornborgasjön. Det var runt klockan 14.00 på söndagen den 19 februari. I mars brukar det komma många fler tranor. Flest tranor brukar det komma i början av april. Då brukar också väldigt många besökare ta sig till platsen som heter Trandansen i södra änden av sjön.

Det är faktiskt tredje året i rad som den första tranan syns till antingen den 19 eller 20 februari. 

Tranan upptäcktes av Tore Johansson, Ulrica Lind, Anders Karlsson och Stefan Axelsson från Skövde fågelklubb. De var ute på en utflykt vid Hornborgasjön när de såg tranan.

– Vi blev riktigt exalterade. Där är ju tranan utbrast vi! säger Tore Johansson i ett pressmeddelande.Bilden visar den första tranan som landade vid Hornborgasjön 2022. I år fastnade tyvärr inte den första tranan på bild. Foto: Kristian Kroon.

Hornborgasjön är en sjö
och ett naturreservat i Västergötland.
Där brukar många tranor vara på våren
innan de flyger längre norrut.

 

Tranan är en flyttfågel.
Det betyder att den flyger söderut
när det blir kallt på vintern.
Men när våren kommer
så kommer också tranorna tillbaka.

 

I söndags sågs den första tranan
vid Hornborgasjön.
Många tänker att det betyder
att våren snart är här.

 

Det var några personer från
Skövde fågelklubb som såg den första tranan.
Tore Johansson var med när de såg tranan.
Han säger att de blev riktigt glada
när de såg tranan.