I dag börjar jakten på lodjur

Lodjuret är Europas största kattdjur. Foto: Pixabay.

Jägarna får skjuta många fler lodjur jämfört med förra året. Världsnaturfonden WWF är kritiska till att så många lodjur ska skjutas.

Nu börjar licensjakten på lodjur. Licensjakten handlar om att skjuta ett antal lodjur för att de inte ska bli för många. Lodjuret är ett rovdjur. Om lodjuren blir för många kan de skada för många andra djur som tamdjur och renar.

I år får 201 lodjur skjutas. Det är en kraftig ökning från förra året då 125 lodjur fick skjutas. För två år sedan fick endast 65 lodjur skjutas.

Världsnaturfonden WWF tycker det är fel att så många fler lodjur får skjutas. Benny Gäfvert arbetar på WWF. Han säger att de inte är emot licensjakt, men han tycker samtidigt inte att lodjuren skadar så många andra djur att 201 måste skjutas.

Benny Gäfvert tycker att det skulle vara bättre med fler stängsel som kan hålla ett rovdjur som lodjuret borta. 

Men Jägarförbundet tycker inte att det är en bra idé eftersom att lodjuren kan hoppa väldigt högt. I så fall krävs väldigt höga stängsel.

– Jag tror inte någon vill se fem meter höga stängsel runt varje fårhage, säger Daniel Ligne från Jägarförbundet till SVT. 

Lodjuret är Nordens enda vilda kattdjur. Lodjuret kan leva mellan 12 och 14 år i det vilda. Enligt WWF fanns det 1 440 vilda lodjur i Sverige år 2022.

I dag börjar jakten på lodjur.
Jakten ska se till att
lodjuren inte blir för många.

 

Lodjur är ett rovdjur.
Om det finns för många lodjur
kan de skada andra djurarter.
Det är därför som det är tillåtet
att jaga lodjuren.

 

Men det finns en gräns på
hur många lodjur som får skjutas.
I år är den gränsen 201 lodjur.

 

Det tycker Världsnaturfonden WWF
är alldeles för många.
Världsnaturfonden WWF är en organisation
som jobbar med att hjälpa djur och natur.