En rymdsond ska leta liv på Jupiters ismånar

Planeten Jupiter och månarna Ganymede, Calisto och Europa. Foto: ESA/ATG medialab; Jupiter: NASA/ESA/J. Nichols (University of Leicester); Ganymede: NASA/JPL; Io: NASA/JPL/University of Arizona; Callisto and Europa: NASA/JPL/DLR.

Under fredagen åkte rymdsonden Juice upp i rymden. Om åtta år ska den vara framme vid Jupiters ismånar Ganymedes, Callisto och Europa. 

Rymdsonden Juice ska ta reda på om det finns möjlighet till liv under de frusna haven på Jupiters månar. Forskarna hoppas också lära sig om hur ett solsystem skapas. 

Jupiter har fler månar än någon annan planet i solsystemet. 79 stycken hade upptäckts 2021. 

Jupiters ismånar upptäcktes av Galileo Galilei år 1610.  Han såg månarna i sitt teleskop och ritade av dem. Juice kommer att komma mycket närmare än så. Rymdsonden kan flyga så nära som 20 mil ovanför ytan för att ta bilder.

Den största av Jupiters ismånar heter Ganymedes. Ganymedes är större än både Merkurius och Pluto. Det är den enda månen i vårt solsystem som har ett eget magnetfält.

Det här är den största rymdresan hittills som ESA har gjort. ESA står för European Space Agency. Även svenska forskare är med i projektet. Juice har tio instrument, två av dessa har forskare i Kiruna och Uppsala gjort. Det har tagit forskarna lite mer än tio år att bli klara med rymdsonden.

Jupiter är en planet i vårt solsystem.
Jupiter är faktiskt den största planeten
i vårt solsystem.
Den har också flest månar
av alla planeter i vårt solsystem.

 

På fredagen åkte en ny rymdsond
för att utforska några av Jupiters ismånar.
Ismånarna heter Ganymedes, Callisto och Europa.
De månarna kallas ismånar
eftersom det finns stora hav som har frusit till is på dem.

 

Rymdsonden som ska utforska ismånarna
heter Juice.
Det är europeiska forskare
som skickar upp rymdsonden Juice.
Den kommer att nå Jupiters månar om ungefär åtta år.