Männen i topp på Spotify

Artisten The Weeknd är den första artisten som har över 100 miljoner lyssnare per månad på Spotify. Foto: Shutterstock.

Spotify har en lista på 100 av de mest spelade låtarna någonsin. Det är framför allt män som sjunger de mest populära låtarna. 

SVT Kulturnyheterna har tittat på de mest spelade låtarna på Spotify. De har räknat hur många personer som framför låtarna. Av totalt 139 personer är endast tolv kvinnor. 

Josephine Forsman spelar trummor i bandet Sahara Hotnights. Hon blir inte förvånad när hon hör om antal kvinnor som är med på Spotifys topp-100-lista. 

– Män lyssnar på män i mycket högre grad än de lyssnar på kvinnor. Kvinnor lyssnar också på män, för att män har traditionellt sett varit idoliserade, säger hon till SVT.

Ann Werner är docent i genusvetenskap och lektor i musikvetenskap. Hon tycker att Spotify har ett ansvar i att lyfta fram kvinnor. 

– Det blir en cirkulär rörelse. Den här listan skapas såklart utifrån hur människor lyssnar. Men vad som strömmas styrs även av Spotifys gränssnitt och algoritmer, säger hon till SVT.

På topp-10 finns en kvinna med: artisten Dua Lipa. Hon är också den kvinna som har flest låtar med på listan, fyra stycken.

Spotify säger att de tycker att lyssnandet sakta blir mer jämställt. De säger också att de har flera projekt som arbetar för att musikbranschen ska bli mer jämställd.

– Branschen tar den här frågan på allvar och har den högt upp på agendan, säger Johan Seidefors till SVT. Han är nordisk innehållschef på Spotify.

Spotify har gjort en lista
på deras 100 mest spelade låtar.
De 100 låtarna görs av totalt 139 personer.
Vissa låtar har alltså fler än en artist gjort.

 

Men av de 139 personerna
så är det bara tolv som är kvinnor.

 

Ann Werner jobbar med musikvetenskap.
Musikvetenskap handlar om att lära sig om musik.
Ann Werner säger att Spotify borde göra mer
för att kvinnors låtar ska spelas oftare.

 

Det finn till exempel bara en kvinnlig artist
bland de tio populäraste låtarna på Spotify.
Det är Dua Lipa.
Hon har gjort fyra låtar på topp-100-listan.