Böcker med bilder ökade i fjol

Nu vet vi vilka barn- och ungdomsböcker som trycktes år 2022. Foto: Pixabay.

Svenska barnboksinstitutet gör varje år något som de kallar för Bokprovningen. De har kollat på vilka barn- och ungdomsböcker som släpptes 2022.


Svenska barnboksinstitutet har tittat på 2 183 tryckta böcker från 2022. Deras lista har alltså inte med böcker som endast har släppts digitalt. 


Böckerna i Bokprovningen delas in i olika grupper. De grupper som ökade mest i antal förra året var tecknade serier, faktaböcker och samlingar. Ungdomsböcker var en av grupperna som minskade. 

– Värt att notera är att det huvudsakligen är kategorier där bilden är framträdande som har ökat i antal, medan mer textbaserade kategorier har minskat, säger Sara Lafolie i ett pressmeddelande. Hon är bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet.

Sofia Gydemo är också bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet. Hon säger att Bokprovningen är ett bra sätt att visa vilka ämnen som barn och unga är intresserade av. Till exempel kom det flera böcker om epa-traktorer, jakt och antijakt förra året. Antijakt är när hundar är lösa i skogen utan att jaga djuren som bor där.

– Ett annat populärt tema är superhjältar, säger Sofia Gydemo till SVT.

Peter Kostenniemi är forskare inom litteraturvetenskap. Han säger att illvilliga barn är ett populärt tema bland barn- och ungdomsböckerna. Ett illvilligt barn är någon som vill göra någon annan illa. Illvilliga barn är ofta med i böcker som handlar om mobbning. Men Peter Kostenniemi har sett en förändring av hur illviljan används i böckerna.
– Tidigare har illviljan utgått från mobbaren, men i årets bokprovning ser man att illviljan också blir en strategi mot mobbaren. Det blir både ett problem och en lösning på problemet, säger Peter Kostenniemi till SVT.


Fundera och diskutera

  1. Vilka sorts böcker gillar du att läsa?
  2. Har du läst en riktigt bra bok på sistone? Vilken?
  3. När tycker du bäst om att läsa böcker?

Svenska barnboksinstitutet
är en organisation som jobbar med barnböcker.
De har undersökt vilka barnböcker
som kom ut 2022.
Den undersökningen kallas för Bokprovningen. 

 

Svenska barnboksinstitutet såg
att tecknade serier, faktaböcker och samlingar
trycktes mer 2022 än tidigare.
Det betyder att de typerna av böcker
har varit populära förra året. 

 

Sofia Gydemo är bibliotekarie
på Svenska barnboksinstitutet.
Hon säger att Bokprovningen
är ett bra sätt att se vad barn är intresserade av. 

Till exempel säger Sofia Gydemo
att böcker om epa-traktorer, jakt och superhjältar
var mycket populära 2022.