20 år sedan mordet på Anna Lindh

Foto: Pixabay

Den 11 september 2003 blev utrikesministern Anna Lindh mördad. Det var en händelse som påverkade många människor i Sverige. 

Anna Lindh är ett namn som syns lite varstans i Sverige. Både Stockholm och Borås har till exempel parker som heter Anna Lindhs park och i Malmö finns det något som heter Anna Lindhs plats. 

Anna Lindh var Sveriges utrikesminister. Men för 20 år sedan blev hon mördad. En man attackerade henne med en kniv när hon handlade på varuhuset NK i Stockholm.

Anna Lindh fick hjälp på sjukhus, men trots det dog hon av sina skador. Den 11 september 2003 var det därför många människor i Sverige som var väldigt ledsna. 

Två veckor efter mordet blev mannen gripen av polis och dömdes senare till livstids fängelse. 

Men det var inte den första gången en politiker blev mördad i Sverige. 17 år tidigare, år 1986, blev Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme mördad efter ett biobesök i Stockholm. 

I dag har svenska politiker ofta livvakter som har som jobb att skydda politikerna, men så var det inte förr. När Anna Lindh var på varuhuset NK var hon där utan vakter. 

Efter mordet ändrades det. Politikerna fick fler livvakter för att försöka förhindra att det som hände Anna Lindh skulle hända igen. 

I kväll kommer en minnesceremoni till minne av Anna Lindh att hållas i Katarina Kyrka i Stockholm. Flera personer ska hålla tal. En av dem är Göran Persson. Han var statsminister när Anna Lindh blev mördad.

Anna Lindh var
Sveriges utrikesminister 2003.
Men den 11 september 2003 blev hon mördad.
I dag, på måndagen, är det alltså 20 år sen.

 

Anna Lindh blev attackerad av en man
när hon var på ett varuhus och handlade.
På den tiden hade politiker inte alltid vakter.
Men efter att Anna Lindh dog
fick politiker fler vakter.

 

I dag ska det vara en minnesstund för Anna Lindh.
Minnesstunden ska vara i Katarina Kyrka i Stockholm.
Då ska flera personer hålla tal.
En som ska hålla tal är Göran Persson.
Göran Persson var statsminister
när Anna Lindh blev mördad.