EM-kvalet avbröts efter skjutning

Foto: Pixabay

Fakta: EM-kvalet

Måndagens EM-kval mellan Belgien och Sverige fick avbrytas på grund av skjutningen. Men redan innan matchen skulle spelas stod det klart att Sverige inte kommer att få spela i fotbolls-EM i Tyskland nästa sommar.

I EM-kvalet spelar olika landslag mot varandra i något som heter gruppspel. De två bästa lagen från varje grupp får vara med i fotbolls-EM.  

Sverige är med i grupp F tillsammans med Belgien, Österrike, Estland och Azerbajdzjan. 

Men Belgien och Österrike har spelat så bra i sina matcher i gruppspelet att det nu är klart att de går vidare till EM, fastän det finns EM-kvalmatcher kvar att spela.  

Före Sveriges EM-kval i Belgiens huvudstad Bryssel sköt en man mot svenskar. Två personer har dött. Nu får svenskar i Bryssel hjälp medan polisen jobbar för att utreda vad som har hänt. 

På måndagskvällen var det dags för Sveriges herrlandslag i fotboll att möta Belgien i EM-kvalet. EM-kval är när man spelar matcher för att avgöra vilka landslag som ska få spela i Europamästerskapen, alltså EM, i fotboll. 

Sverige och Belgien skulle spela sin match i huvudstaden Bryssel på måndagskvällen. Men innan matchen hann börja var det en man som började skjuta i centrala Bryssel. På grund av det har två svenska fotbollssupportrar dött och en har fått åka till sjukhus för att få vård.

På tisdagsmorgonen berättade Belgiens inrikesminister Annelies Verlinden att polisen har hittat mannen men att han blev skjuten och dog när han skulle gripas.

Polisen i Belgien jobbar just nu med att ta reda på varför mannen gjorde som han gjorde.

Matchen mellan Sverige och Belgien avbröts när nyheten om skjutningen kom. Men de svenska fotbollssupportrarna fick stanna kvar på arenan i några timmar innan belgisk polis hjälpte dem att ta sig till sina hotell. 

SVT har intervjuat Martin Fredman som är  Svenska fotbollsförbundets säkerhetschef. 

– Samarbetet mellan supportrar, förbund och myndigheter har fungerat mycket väl i en extremt pressad situation. Totalt har cirka 400 svenskar fått hjälp under kvällen och natten, säger han. 


Behöver du en vuxen att prata med? På Bris finns det alltid någon att prata med. Alla barn under 18 år kan chatta med Bris eller ringa dem på telefonnumret 116 111. Bris har öppet dygnet runt.


Resurser för vuxna:

Hur du pratar med ditt barn om hemska saker i media

I måndags kväll hände
en hemsk sak i Belgiens huvudstad Bryssel.
Där var det en man som sköt med ett vapen.
Två människor dog tyvärr av skotten
och en person fick åka till sjukhuset.

 

Under kvällen skulle det vara en fotbollsmatch
mellan Sverige och Belgien.
Men matchen fick avbrytas
när nyheten kom
att en man skjutit mot människor i Bryssel.

 

Polisen i Belgien sköt mannen
när de skulle fånga honom.
Mannen dog när polisen sköt honom.
Polisen undersöker nu
varför mannen gjorde som han gjorde.

 

 

Behöver du en vuxen att prata med?
På Bris finns det alltid någon att prata med.
Alla barn under 18 år kan
 chatta med Bris
eller ringa dem på telefonnumret 116 111.
Bris har öppet dygnet runt.

 

 

Resurser för vuxna:

Hur du pratar med ditt barn om hemska saker i media