Nyhetsvecka 43

Redaktionschef Gustav Sigala Haggren sammanfattar veckans nyheter. Foto: Pixabay.

En ordbok är klar, fåglar blir tvättade från olja och Kiruna får nya gatunamn. Häng med och kolla in veckans nyheter.


Efter 140 år är Svenska Akademiens ordbok klar. Nu har de som gör boken kommit hela vägen fram till ord som börjar på bokstäverna Ä och Ö.Du kan läsa mer om ordboken på lördag då vi publicerar vår samtalsartikel. Har du något favoritord på svenska?I veckan har vi också skrivit om fartyget Marco Polo som gick på grund i havet utanför Blekinge. Många människor har arbetat med att hjälpa fåglarna som fått olja på sig.
Läs mer i vår artikel: “Fåglar får hjälp efter oljeutsläpp”


Vi har också berättat att gator i Kiruna ska få namn på olika minoritetsspråk. Gatorna ska få namn på språken finska, meänkieli och samiska. Övriga minoritetsspråk i Sverige är jiddisch och romani chib.
Läs mer i vår artikel: “Kiruna får gatunamn på minoritetsspråk”Till sist vill jag önska er alla ett jättefint lov! Här på Minibladet kommer du att kunna läsa flera spännande halloween-artiklar som minireportrar har skrivit.


Ha en jättefin helg!

Gustav Sigala Haggren

Redaktionschef