Regeringen vill låta USA:s militär vara i Sverige

Sveriges försvarsminister Pål Jonson. Bilden är en arkivbild. Det betyder att den är gammal. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Sverige och USA har kommit överens om att USA ska få använda vissa militärbaser i Sverige. Där kan USA:s militär bland annat ha övningar och förvara saker. Men först måste riksdagen godkänna det. 

På natten mellan tisdag och onsdag svensk tid hade svenska och amerikanska politiker ett möte i USA. På mötet bestämde de att de vill att USA:s militär ska få använda 17 militärbaser i Sverige.

En militärbas är en plats där militärerna i ett land jobbar med olika saker. På militärbaserna finns det saker som militärerna behöver för att göra sitt jobb. Det kan till exempel vara olika sorters fordon och vapen. 

På de 17 militärbaserna är planen att USA bland annat ska få lov att ha sina soldater, ha övningar och förvara sina saker. 

Sveriges försvarsminister heter Pål Jonson och jobbar för partiet Moderaterna. En försvarsminister är en politiker i regeringen som jobbar med frågor som rör militären.

Pål Jonson säger till SVT att Sverige blir säkrare eftersom USA kan hjälpa oss.

– Det kommer också vara bra för stabiliteten i hela norra Europa när det träder i kraft, säger Pål Jonson. 

Flera av våra grannländer i Norden har redan liknande överenskommelser med USA. Men alla tycker inte att det är en bra idé att Sverige också ska låta USA använda våra militärbaser. 

De amerikanska soldaterna skulle nämligen inte behöva följa Sveriges lagar. I stället ska de följa USA:s lagar, trots att de är i Sverige. Det tycker vissa människor är dåligt. 

Ännu är det inte helt säkert att det blir som USA och regeringen vill. Politikerna i Sveriges riksdag måste nämligen först godkänna det. 

På natten mellan tisdagen och onsdagen
hade Sveriges och USA:s politiker ett möte.
På mötet bestämde de
att amerikansk militär ska få vara i Sverige.

 

Den amerikanska militären
ska få använda 17 militärbaser i Sverige.
En militärbas är ett område där militären jobbar.

 

Men för att amerikansk militär ska få komma hit
måste först riksdagen godkänna det.

 

Sveriges försvarsminister heter Pål Jonson.
Han tycker att det är bra att USA:s militär ska komma hit.
Han säger att det kommer
att bli säkrare i Sverige och Europa då.

 

Men alla tycker inte att det är bra.
Om amerikansk militär kommer hit
kommer de inte att följa svensk lag.
De kommer att följa amerikanska lagar.
Det tycker vissa är dåligt.