Rättegång om gömda sopor

Det finns lagar kring hur man ska ta hand om sopor. Foto: Pixabay

I flera år ska ett sop-företag ha gömt sopor på olika platser i Sverige. Det räknas som ett av de värsta miljöbrotten på 50 år. Nu blir det en rättegång om de gömda soporna. 

NMT Think Pink var ett företag som under flera år jobbade med att ta hand om sopor.

Det finns lagar om hur man ska ta hand om sopor. Man får nämligen inte slänga dem hur som helst. Man får till exempel inte slänga sopor i naturen eller på andra platser som inte är till för sopor. 

Men det misstänks företaget ha gjort. Olagliga sopberg har hittats i 15 olika kommuner i Sverige.

Ett av sopbergen låg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Sopberget började brinna och det tog lång tid innan brandkåren kunde släcka branden. 

Nu har flera personer som jobbade på företaget blivit åtalade. Det betyder att det ska hållas en rättegång för att avgöra om personerna har gjort något olagligt. Alla de åtalade personerna säger att de inte har gjort något olagligt.

När rättegången ska börja har inte blivit bestämt än. Men när rättegången väl börjar kommer den troligtvis att ta flera veckor. Till exempel ska 150 personer som är inblandade i fallet på olika vis komma till domstolen för att berätta vad de vet. 

De gömda soporna beskrivs som det värsta miljöbrottet i Sverige på 50 år. Det förra brottet hände på 1970-talet i Teckomatorp i Skåne. Då grävde ett företag ner gift i marken. Arbetet med att få bort gifterna har hållit på sedan dess och blev klart i början av december i år.

Tryck på play för att se ett nyhetsreportage från när sopberget i Botkyrka kommun brann. Reportaget är från januari 2021.

Ett företag som heter NMT Think Pink
jobbade med att ta hand om sopor.
Men företaget misstänks nu
för att inte ha tagit hand om soporna på rätt sätt.

 

Företaget NMT Think Pink ska ha gömt soporna
i högar på olika platser i Sverige.

 

Därför ska det nu bli en rättegång
för att se om vissa personer på företaget
har gjort något olagligt.
Personerna på företaget själva
säger att de inte har gjort något olagligt.

 

Men många andra säger
att det är ett stort brott som har hänt.